"Признаваме, че Израел е обект на непредизвикана ужасяваща атака. Всички осъдиха тази атака, въпросът е как ще реагират. Желателно е да се спазват някакви норми при търсенето на отговор" - това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на своите колеги от НАТО. По думите му министрите на отбраната не са обсъждали какво би означавало "съразмерен отговор" на нападението на "Хамас".

"Вече има опити за атаки от страна на "Хизбула", което създава опасност от ескалация на конфликта в Израел", посочи още Тагарев. 

Израелският военен министър е говорил малко пред колегите си, но им е показал ужасяващи видеа и фотографии от конфликта в Израел, посочи Тагарев. 

"Това е ужасяващ терористичен акт, непредизвикан с нищо, който няма как да не настрои световната общност срещу "Хамас": избити деца, отрязани глави, просто ужас. Избягвам да гледам такива видеа, но сега ги видяхме всички".

Относно войната в Украйна Тагарев съобщи, че е предложено страната ни да обучава украински пилоти и инженерно-технически състав на английски език първоначално, за да могат да достигнат нивото за обучение на самолетите, без да говорим за подготовка на конкретния самолет.

Добави и че България се присъединява към неофициалната коалиция, свързана с подготовката на украински пилоти на изтребители Ф-16. В отговор на въпрос Тагарев поясни, че няма и не се очаква допълнително забавяне в доставката на Ф-16 за Българските военновъздушни сили.

Министърът потвърди още, че България ще даде на Украйна неизправни ракети С-300, както и 100 бронетранспортьора. БТР-ите обаче ще бъдат изпратени след подписването на меморандум между българските и украинските власти.

"Това е много сериозна помощ и може да свърши много добра работа на Украйна". 

По неговите думи може скоро да се очаква нашата страна, заедно с Румъния и Турция, да създаде група за почистване на мини в Черно море. Работим от около два месеца, имаме постигнато съгласие по принцип за създаване на група за минно противодействие. Може би след предстоящата среща в Турция ще започне тази операция с принос за нашата сигурност, поясни той.

генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Снимка: БТА/AП

Междувременно Ройтерс също цитира думи на министри на отбраната от НАТО, че показаният от израелския им колега Йоав Галант в централата на Алианса запис е бил "шокиращ" и "ужасяващ". Във видеозаписа е имало "технически намеси" със "замъгляване на образа на места, за да се запази достойнството на жертвите", казва за агенцията свидетел, който е бил в залата.

Галант, който участва чрез конферентна връзка в днешното едночасово заседание на НАТО, е запознал накратко останалите министри с атаката от събота и им е показал видеото, разпространено първо от "Таймс ъф Израел" и наречено от медията "нецензуриран видеозапис на жестокостите на "Хамас".

"Понесохме жесток удар. И все пак, не се заблуждавайте - сега сме 2023-а, а не 1943-а. Ние сме същите евреи, но имаме други възможности. Държавата Израел е силна, ние сме сплотени и силни", заявява Галант в обръщение към колегите си и допълва, че израелската армия "ще унищожи Хамас". "Ще преследваме докрай и последния човек с кръвта на нашите деца по ръцете си", каза Йоав Галант, цитиран от ДПА.

Министри на отбраната, сред които този на Германия - Борис Писториус, заявиха публично, че ще помогнат на Израел, като удовлетворят искането на израелците да използват два бойни дрона "Херон ТП" за своето контранастъпление в контролираната от "Хамас" ивица Газа.

"Ние сме на страната на Израел", заяви Писториус, допълвайки, че Германия ще обсъди и израелското запитване за корабни боеприпаси.

Освен това Израел е помолил Германия за бронежилетки и медицински консумативи, както и за поемане на лечението на ранени израелци в германски болници, съобщава за Ройтерс източник от областта на отбраната, без да разкрива допълнителни подробности.

"Израел не е сам", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след заседанието с участието на Галант. Вчера Столтенберг заяви, че Израел има право да се защити и НАТО е очаквал съответстваща по измеренията си израелска реакция на атаката на "Хамас".

Враждебните на Израел страни не следва да търсят задълбочаване на конфликта или да се възползват от обстановката, каза още Столтенберг. 

"Израел има право на самоотбрана, защитата на цивилните е особено важна. Съюзниците решително осъждат нападението на "Хамас" и призовават за незабавно освобождаване на взетите заложници". 

По време на днешните разговори между министрите на отбраната от НАТО единствено Турция е изразила несъгласие, отказвайки да осъди нападенията на "Хамас" като тероризъм, посочва Ройтерс, като се позовава на друг източник. За момента няма коментар от страна на турската делегация на срещата на НАТО в Брюксел, както и от турското външно министерство.