Латвийската проруска партия "Съгласие", която редовно се очертава като най-голямата в страната, но никога не влиза в управлението, изглежда отново печели най-много гласове в парламентарните избори, които се проведоха днес. Проевропейските партии обаче отчитат силно увеличаване на подкрепата, според екзитпол на Латвийската телевизия, цитиран от Ройтерс.

Според екзитпола "Съгласие" получава 19,4 на сто от гласовете, а Съюз "Зелени и фермери" на премиера Марис Кучинскис - 9,7 на сто. За популистката KPV.LV са гласували 11,5 на сто от избирателите, участвали в изборите.

Либералната партия "Развитие/За" взима 13,4 на сто, а консервативното Национално обединение "Всичко за Латвия!" - 12,6 на сто. И двете партии защитават силни проевропейски позиции.

Управляващата в момента коалиция обединява партиите "Единство" (Е), партия Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ" (НО) и Съюз "Зелени и фермери" (СЗФ), които заедно получават 29,2 на сто от гласовете. Това означава, че ще трябва да привлекат поне още един коалиционен партньор, за да сформират правителство на мнозинството.

Латвия има около 1,9 милиона граждани, от които право на глас имат близо 1,5 милиона.