Заплахите на руския президент Владимир Путин с ядрено оръжие са напълно неприемливи и неуместни. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с годишното обръщение на Путин към двете камари на парламента в Москва.

Речта на Путин е част от усилията му да бъде преизбран и е пореден пример на опит за прехвърляне на вината за началото на войната в Украйна, каза говорителят. Той добави, че руските действия в Украйна досега са провал, съобщи още БТА.

Попитан за искането на Приднестровието за помощ от Русия заради "натиск" от Молдова, говорителят посочи, че ЕК следи събитията много внимателно и изрази надежда за намирането на мирно решение между Кишинев и Тираспол.

Стабилността в региона е в общ интерес, насърчаваме двете страни да предприемат конструктивни разговори и вярваме, че молдовските власти ще направят всичко по силите си за намиране на решение, отбеляза той.

ЕС подкрепя мирно уреждане на замразения конфликт в Приднестровието, което е част от Молдова, добави говорителят.

Малко по-рано Путин заяви, че стратегическите ядрени сили на Русия са в състояние на пълна готовност. Хиперзвуковият ударен комплекс с морско базиране "Циркон" вече беше използван в бойни действия и тази система вече е на въоръжение, каза Путин и допълни, че комплексът "Сармат" е доставен на войските: "Скоро ще го демонстрираме. Работата по нови оръжия в Русия ще продължи, скоро ще се чуе и за тях.

Западните страни искаха да направят с Русия това, което направиха с други страни, включително Украйна, но руските войници доказаха, че това е невъзможно. Русия винаги ще помни падналите си герои, каза руският президент Владимир Путин.