Един от приоритетите на Русия е да защитава интересите на жителите на непризнатото Приднестровие и всички молби от страна на Тираспол се разглеждат с внимание от съответните руски ведомство, заяви Външното министерство в Москва, коментирайки искането на приднестровските власти за помощ от страна на Русия заради натиск от страна на Молдова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Защитата на интересите на жителите на Приднестровието, на нашите сънародници, е един от приоритетите ни. Всички молби винаги се разглеждат с внимание от компетентните руски ведомства", заяви официален представител на ведомството.

В декларацията, приета на конгрес на приднестровските депутати, се говори за "социален и икономически натиск върху Приднестровието, който противоречи директно на европейските принципи и подходи за защита на правата на човека и свободната търговия", отбелязва Ройтерс.

Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от Москва "да предприеме мерки за защита на Приднестровието в условията на засилване на натиска от страна на Молдова".

Резолюцията идва само ден преди президентът Владимир Путин да направи годишно обръщение пред руските законодатели и в момент, когато Украйна търпи неуспехи на бойното поле.

Тънката ивица земя по поречието на река Днестър де факто се контролира от проруски сепаратисти след разпадането на Съветския съюз, но е международно призната за част от Молдова. Русия дори поддържа своя военна база в района.

Сепаратистката територия за последен път проведе конгрес през 2006 г., когато депутатите обявиха референдум за интегриране с Русия. Гласуването завърши с преобладаващо мнозинство в полза на предложението. Тогава обаче Москва отказа по същество да анексира част от Молдова.

Молдова отхвърли "пропагандата" на Приднестровието

Молдова осъди днес коментарите на властите на проруския сепаратистки Приднестровски регион. Първоначално говорител на молдовското правителство се опита да омаловажи опасенията. "От Кишинев нещата изглеждат спокойни. Няма опасност от ескалация и дестабилизиране на ситуацията в Приднестровието. Това е поредната кампания за създаване на истерия", посочи той в Телеграм.

Малко по-късно вицепремиерът на Молдова Олег Серебрян заяви в Телеграм, че молдовското правителство "отхвърля пропагандата, идваща от Тираспол" и увери, че регионът се облагодетелства от "политиките на мир, сигурност и икономическа интеграция" в рамките на връзките си с Европейския съюз.

Русия разполага с около 1500 войници в региона. Молдова обаче не иска война на своя територия. А в международен план украинска атака срещу тази руска част би било нахлуване на молдовска територия.

Съществуват обаче опасения, че Русия може да използва Приднестровието, за да отвори още един фронт срещу Украйна.

Реакция на съюзниците на Молдова

"САЩ подкрепят твърдо суверенитета и териториалната цялост на Молдова в пределите на международно признатите граници", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Заплахата от руска намеса или поне от провокация е постоянна. Това не ме изненадва. Но показва колко опасна е ситуацията, и то не само за Украйна", коментира полският министър председател Доналд Туск, цитиран от АФП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в социалната мрежа "Екс", че е провел разговор с президентката на Молдова Мая Санду, предаде Франс прес. Двамата са разговаряли в кулоарите на срещата днес в Тирана на Зеленски с лидери на балкански държави.

Украинският президент и молдовската му колежка са обсъдили наскорошното развитие на събитията в молдовския регион Приднестровието, усилията на Русия да дестабилизира района и ефикасните средства за борба срещу зловредното влияние на държавата агресор, се казва в съобщението на Зеленски.

Миналата седмица, в отговор на въпрос, свързан със съобщения за възможен референдум в Приднестровието за присъединяване към Руската федерация, говорител на Европейската комисия заяви, че ЕС подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Молдова. Всяка промяна (на границите) би била в нарушение на международното право, каза говорителят.

Преди това анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) съобщиха, че в проруските сепарастисти в Приднестровския регион на Молдова могат да организират референдум за присъединяването на т. нар. Приднестровската молдовска република (ПМР) към Русия на 28 февруари. Според анализаторите руският президент Владимир Путин може да обяви анексирането на Приднестровието по време на планираното си обръщение към руското Федерално събрание на 29 февруари, въпреки че това изглежда малко вероятно.

Пет неща, които трябва да знаем за Приднестровски регион

Франс прес изброява пет неща, които трябва да знаем за Приднестровието във връзка с последните събития:

- Официалното изявление, в което Русия е призована "да приложи мерки за защита на Приднестровието в условията на засилен натиск от страна на Молдова", идва, след като от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. редовно се спекулира с откриването на втори фронт от този сепаратистки регион срещу голямото украинско пристанище Одеса на Черно море.

През септември 2023 г. в тази малка сепаратистка територия западно от Одеска област, която е редовен обект на руски атаки, са намерени отломки от ракета, посочва АФП.

Русия също така е обвинявана, че се стреми да дестабилизира Молдова, която е била в нейната сфера на влияние, но чиито лидери сега се обръщат решително към Европа. През юни 2022 г. Европейският съюз предостави на Молдова статут на кандидат за членство заедно с Украйна.

От своя страна проруските власти в Приднестровието обвиниха Киев, че иска да атакува администрираната от тях територия, след като по думите им са осуетили атентат срещу лидерите на тази самопровъзгласила се република през март 2023 г., който приписват на Украйна.

Представляващо ивица с дължина едва 200 км, рядко по-широка от 20 км и с официално население от 465 000 души, Приднестровието се намира между река Днестър и Украйна. Регионът се отцепва от Молдова след кратка гражданска война.

Приднестровието, където живее предимно рускоезично население, едностранно обявява независимостта си през 1990 г., опасявайки се от "румънизация" на Молдова, която тогава се опитва да излезе от Съветския съюз. Въоръженият конфликт, приключил през юли 1992 г., доведе до няколкостотин жертви и до намесата на руската армия.

Русия поддържа в Приднестровието около 1500 свои военнослужещи.

- Първият президент на сепаратисткия регион от декември 1991 г. до декември 2011 г. е Игор Смирнов. Настоящият президент е Вадим Красноселски, който също е проруски настроен.

Приднестровието, което за разлика от Молдова е запазило кирилицата, има собствена валута и собствени сили за сигурност. Сепаратисткият регион не е признат като държава от международната общност, включително от Русия, която обаче го разглежда като плацдарм недалеч от границите на ЕС.

На референдум, произведен в региона през септември 2006 г., но чийто резултат не е международно признат, 97,1 % от участвалите в него гласуват за присъединяване към Русия.

- Сепаратисткия регион е силно зависим от Русия, която му доставя газ безплатно.

Икономиката на региона се основава на тежката промишленост и широк спектър от логистични връзки, особено от пристанището в Одеса, но стандартът на живот остава много нисък.

Компанията "Шериф", основана в началото на 90-те години от двама бивши съветски полицаи и редовно обвинявана в корупция, има практически икономически и политически монопол в Приднестровието.

Тя притежава супермаркети, бензиностанции и футболен клуб - ФК "Шериф", който изненадващо дебютира в Шампионската лига през 2021-2022 г.

Компанията "Шериф" притежава също така известната фабрика за производство коняк "Квинт" и ферма за есетрови риби белуги, в която се произвежда ценен хайвер.

През 2015 г. разследващата медия "RISE Мoldova" съобщи, че една трета от бюджета на сепаратистката територия е попаднала в касите на тази компания.

- Въпреки безконтролния си капитализъм, Приднестровието остава музей под открито небе на съветската епоха, отбелязва АФП.

В центъра на главния град Тираспол се издига статуя на Ленин, а бюст на лидера на болшевишката революция от 1917 г. стои пред сградата на кметството, която е запазила първоначалното си име - Дом на съветите.

Знамето на Приднестровието все още е украсено с най-известните комунистически символи: сърп и чук и червена звезда, посочва АФП.