Граничният пункт "Рафах" между Египет и ивицата Газа беше отворен днес за доставка на хуманитарна помощ за палестинския анклав, блокиран след нападението на "Хамас" срещу Израел, предадоха Ройтерс и БТА.

На кадри, показани от египетската държавна телевизия, се вижда как камиони преминават през пункта.

Новината бе потвърдена пред Франс прес от представители на силите за сигурност и Египетския Червен полумесец.

От "Хамас" казаха, че помощта включва "лекарства, медицински консумативи и ограничено количество храна (консерви)", съобщи Ройтерс. По данни на палестинското ислямистко движение конвоят се състои от 20 камиона.

Малко по-рано посолството на САЩ в Израел каза, че граничният пункт "Рафах" ще бъде отворен за чужденци, които искат да напуснат ивицата Газа.

Над 200 камиона, натоварени с общо около 3000 тона хуманитарни доставки, чакат от дни на Синайския полуостров от египетската страна на границата. Палестинците в блокираната ивица Газа изпитват отчаяна нужда от помощ, тъй като започват да изпитват недостиг на храна, лекарства и вода, отбелязва АП.

АФП посочва, че още преди избухването на конфликта на 7 октомври 60 процента от 2,3-те милиона жители на палестинския анклав са разчитали на международна помощ за изхранването си. По данни на ООН сега са необходими 100 камиона с хуманитарни доставки на ден.

За момента няма споразумение за евакуиране през граничния пункт "Рафах" на ранени хора от анклава, казаха междувременно от Палестинския Червен полумесец, предаде ТАСС.

Снимка: АП/БТА

На този фон турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Кайро 

Ердоган ще участва в предстоящата днес в египетската столица среща на върха за мир в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Международната конференция ще състои на фона на опасенията от прерастване на конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в по-голяма регионална война.

Вчера Ердоган призова Израел да прекрати атаките в ивицата Газа, които според турския президент представляват геноцид.