Двете американки, които бяха освободени от "Хамас", се събраха със семейството си в Израел, предаде Ройтерс.

Джудит Тай Раанан, на 59 години, и 17-годишната й дъщеря Натали бяха отвлечени от кибуца Нахал Оз при нападението, извършено от палестинското ислямистко движение на израелска територия на 7 октомври.

Близо две седмици по-късно, те бяха предадени вчера от "Хамас" на израелската армия на границата между ивицата Газа и Израел. Така те станаха първите заложници, освободени от радикалната групировка след началото на конфликта на 7 октомври.

Майката и дъщерята живеят в района на Чикаго. Техни роднини не скриха радостта си, че близките им са живи и здрави, съобщава БТА.

Военен говорител на групировката каза в изявление, че двете заложнички са били освободени "по хуманитарни съображения в резултат на посредничеството на Катар".

Освобождаването на тези двама заложници има за цел също така "да докаже на американския народ и на целия свят, че обвиненията на Джо Байдън и неговата фашистка администрация (към "Хамас") са неоснователни", добави говорителят.

БТА, Стопкадър

От "Хамас" казват, че са взели около 200 заложници, а други групировки в ивицата Газа - още 50. Според ислямисткото движение над 20 от пленниците са загинали при израелски въздушни удари, отбелязва Ройтерс.

1400 души бяха убити в Израел при изненадващата атака на "Хамас" - най-смъртоносното нападение срещу еврейската държава от половин век. Жертвите при израелските ответни удари в ивицата Газа вече са над 4 хиляди.

Израел се зарече да унищожи "Хамас" и да освободи всички заложници. За целта анонсира сухопътна операция, която обаче до този момент не е започнала.