Малка самоделна бомба избухна близо до израелското посолство в кипърската столица Никозия тази сутрин, предаде ДПА.

Полицията задържа четирима мъже на възраст между 17 и 21 години, съобщи кипърското радио, като се позова на местните власти.

Импровизираното експлозивно устройство е било взривено на около 30 метра от входа на израелското посолство, уточнява БТА. Няма щети по сградата. Смята се, че четиримата задържани мъже са от Сирия.

Същевременно Израел призова гражданите си да напуснат незабавно Йордания и Египет, предаде Франс прес, като се позова на официално изявление.

Израелският Национален съвет за сигурност аргументира предупреждението с влошаването на ситуацията с антиизраелските протести. Той повиши степента на опасност в Йордания и Египет до максималната, четвърта степен, информира БТА.

Такова предупреждение вече бе отправено за Турция.

Степента на опасност в Мароко бе повишена до трета степен, което означава препоръка израелците да не посещават тази страна.

Двама израелски туристи и местният им гид бяха убити от полицай в северния египетски град Александрия на 8 октомври - ден след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, отбелязва АФП.

Протест във Вашингтон с настояване за край на огъня и прекратяване на оръжейни доставки от САЩ за Израел

Снимка: БТА

ООН съобщи за 17 убити нейни служители в Газа от началото на войната между Израел и "Хамас"

Най-малко 17 служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци са били убити в ивицата Газа от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври, заяви днес ръководителят на структурата Филип Лазарини, цитиран от Франс прес.

"Досега е потвърдена смъртта на 17 наши колеги в тази брутална война. За съжаление реалният брой вероятно е по-висок", каза в изявление генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Лазарини обърна внимание, че някои от тези хора "са били убити вкъщи със семействата си, докато са спели".

"Подчертавам, че от избухването на войната на 7 октомври Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци предоставя редовно на всички страни в конфликта геолокацията на цялата си инфраструктура в ивицата Газа. Въпреки това досега бяха поразени най-малко 35 сгради, някои от директни удари", изрази недоволство Лазарини.

Той отбеляза, че "в ивицата Газа непрекъснатите въздушни удари и бомбардировки, съчетани със заповеди на израелските сили за евакуация, доведоха до разселването на един милион души и причиниха смъртта на твърде много цивилни", и призова за "спешно хуманитарно прекратяване на огъня", съобщава БТА.

Сградите на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците бежанци в палестинската територия "вече са пренаселени", предупреди Лазарини. Той посочи, че там са намерили убежище 500 хиляди жители на анклава, който е с население от около 2,3 милиона души.

"Още веднъж напомням на всички страни (в конфликта) тяхното законово и неподлежащо на обсъждане задължение да защитават живота на цивилните, където и да се намират и по всяко време, и да се въздържат от атаки срещу гражданска инфраструктура, включително училища, болници, места за поклонение и цивилни домове, включително на служители на" Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, призова накрая Лазарини.

"Аш Шабаб", новинарската агенция на "Хамас", междувременно съобщи, че най-малко 13 души са били убити днес при израелски въздушен удар по град Дейр ал Балах, в централната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Тези хора са загинали в една-единствена жилищна сграда, се казва в съобщението, което не е проверено по независим път.

Палестинци са се събрали при разрушена днес къща в Газа от израелски въздушен удар

Снимка: БТА/АП