Ефикасността на руската ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V" от третия етап на изпитанията достигна 92 процента според първия междинен анализ, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Руският фонд за преки инвестиции публикува резултатите от анализа в Туитър.

"В хода на изследванията беше извършена оценка на ефективността върху 16 000 доброволци 21 дена след получаване на първа доза от ваксината или плацебо. В статистическия анализ са включени 20 подтвърдени случая на заболяване. По разпределянето им в групата на плацебо и на ваксина беше определено, че ефективността на "Спутник V" е 92 процента" - пише в съобщението.

Броят на разболелите се в изпитанията на "Спутник V" е значително по-малък от 94-имата инфектирани в тестовете на експерименталната ваксина на "Пфайзър" и "Бионтек". За потвърждение на ефикасността, която беше обявена над 90 процента, "от "Пфайзър" искат да достигнат 164 инфектирани.

Наблюденията на 10 000 ваксинирани сред допълнителните доброволци извън клиничните изпитания потвърждават ефективността на "Спутник V" над 90 процента.

Получените данни ще бъдат публикувани от института "Гамалея" във водещо научно медицинско списание след независима оценка на авторитетни чуждестранни експерти по епидемиология.

В Русия досега 20 000 доброволци са получили първа доза от ваксината "Спутник V" в 29 медицински центъра, а повече от 16 000 - първа и втора доза. Непредвидени странични ефекти не са установени. Някои от ваксинираните са развили грипоподобни симптоми, придружени с треска, слабост, главоболие, болка на мястото на инжекцията.

Наблюдението на участниците в изследването ще продължи шест месеца.

Русия регистрира ваксината "Спутник V" за използване през август, преди да започнат широкомащабните изпитания през септември.

Надпреварата за ваксина

Общо в целия свят се разработват около 170 проекта, по данни на СЗО. 47 препарата се изпитват върху хора, 11 са във финален стадий. Повечето се съхраняват при температура до 4 градуса, но това не важи за ваксината на Пфайзер и БиоНТек, обявена за пробив. Очакванията са медицинските учреждения бързо да реагират на изискванията за съхранението ѝ от минус 70 градуса.

Повечето страни вече сключиха договори на зелено с фармацевтични гиганти, разработващи ваксини. Така например Канада се договори със седем компании, Европейският съюз с четири.

Преди време някои очакваха появата на ваксина още през август. Сега други, като индийска фармацевтична компания, посочва месец февруари като начало на производство на така желаното средство.

Първите ваксинации срещу Ковид-19 в Европейския съюз биха могли да бъдат направени в първото тримесечие на 2021 г. при един оптимистичен сценарий, заяви днес директорката на Европейския център за контрол на заболяванията Андреа Амон, предаде Франс прес.

Добри шансове имат и американски компании, както и британско-шведски консорциум съвместно с Оксфорд. Китай също напредва. Поне 4 от изпитваните ваксини са във финалната фаза три. Сигурно е едно - ще трябва доста време преди всички желаещи по света да се ваксинират.