Руският президент Владимир Путин каза днес, че всички руски ваксини срещу Covid-19 са ефикасни и добави, че страната скоро ще регистрира трета ваксина срещу вируса, предаде Ройтерс, като се позова на руските агенции РИА Новости и ТАСС.

В момента Русия предоставя ваксината си "Спутник V" за вътрешна употреба, независимо от факта, че изпитанията през последната фаза още не са завършени.

Днес беше съобщено, че ефективността на "Спутник V" е над 90 процента. Преди това разработчиците на ваксина "Пфайзър" и БиоНТех казаха същото за тяхната експериментална ваксина.

Вече има две регистрирани ваксини. Всички изследвания показаха и потвърдиха, че на първо място тези ваксини са сигурни и нямат сериозни странични ефекти след употреба, и второ - те са ефективни, каза Путин по видеоконферентна връзка на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Ефективността на руската ваксина се базира на данни от ваксиниране на хора, а не на продължаващи изпитания, посочва Ройтерс.

Путин каза още, че Москва е готова да си сътрудничи за ваксините срещу коронавируса и се съгласи с пакистанския премиер Имран Хан, че ваксинацията трябва да бъде достъпна за всички хора.

Днес Русия съобщи за 20 977 нови случаи на зараза и за 368 починали. По общ брой на потвърдените случаи - 1 817 109, страната е на пето място в света, след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

Цената на ваксината на Бионтек ще е под пазарната и различна за регионите

Германската биотехнологична компания Бионтек (BioNTech), която води в надпреварата за представяне на доказателства за работеща ваксина срещу Ковид-19, съобщи днес, че планира да определи цена под "обичайните пазарни равнища" и различна за отделните държави и региони, предаде Ройтерс.

На онлайн събитие на "Файненшъл таймс" ръководителят на стратегиите в компанията Райън Ричардсън заяви, че крайната цена на ваксината, разработена съвместно с Пфайзър (Pfizer) и подлежаща на регулаторно одобрение, ще взима предвид финансовите рискове, на които нейните инвеститори от частния сектор са изложени.

"Опитахме се да следваме балансиран подход, който признава, че иновациите изискват капитал и инвестиции, така че планираме да определим цена на нашата ваксина много под обичайните пазарни нива, отразявайки ситуацията, в която се намираме, и с цел да осигурим широк достъп по целия свят", каза Ричардсън.

"Очаквам диференцирано ценообразуване в определени региони по света", добави той, отказвайки да уточни различните цени.

Междувременно говорител на Европейската комисия съобщи, че комисията ще обсъди утре възможността за сключване на договор за доставка на ваксината срещу Ковид-19, разработена от производителя от САЩ "Пфайзър" (Pfizer Inc.). Предстоящото обсъждане нямало нищо общо със съобщенията от вчера, че посоченият производител е разработил ваксина, ефективна в 90 на сто от случаите. Говорителят потвърди, че досега преговори с "Пфайзър" по същество не са водени, а са сключени договори с други трима производители на разработвани ваксини и се преговаря с още трима.

По неговите думи договорите не са за пряка доставка, а създават възможност държавите от ЕС да пожелаят снабдяване с необходимите количества. Говорителят уточни, че комисията договаря също доставката на до 22 милиона бързи тестове за откриване на заразата, без да даде ясен отговор дали се предвижда резултатите от тези изследвания да бъдат признавани автоматично навсякъде в ЕС.