Европейската комисия съобщи, че днес е решила да бъде сключен договор за доставка на 300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на американския производител "Пфайзер" (Pfizer Inc.) и разработена от германската лаборатория "Бионтех" (BioNTech), предаде БТА. Както вече стана известно, изследванията показват, че тя е 90% ефективна.

Говорител на комисията обаче отбеляза, че ваксините ще бъдат закупени, след като се докаже безопасността на ваксината.

Ерик Мамер добави, че Еврокомисията работи за диверсификация на портфолиото от потенциални ваксини, базирани на различни технологии, което да гарантира, че ЕС е добре подготвен за ваксиниране, след като се докаже, че ваксините са безопасни и ефективни.

Досега ЕК сключи три предварителни споразумения за доставка на възможни бъдещи ваксини с "Астра Зенека" (AstraZeneca), "Санофи" (Sanofi-GSK) и с "Янсен" (Janssen Pharmaceutica NV). Комисията съобщава за успешни предварителни преговори с "Кюрвак" (CureVac) и "Модерна" (Moderna).

Както вече стана ясно, новата ваксина е тествана върху 43 500 души в шест държави и засега не се споменава за отрицателни странични последици. Според двете компании тя е постигнала ефективност от над 90 процента седем дни след втората доза. Това означава, че се постига защита 28 дни след началото на ваксинацията, се казва в съобщението.

Ваксинацията се състои от две дози по 30 микрограма всяка. Данните се базират на 94 оценени случая на тестови субекти, получили ваксината или пласебо.

Компаниите все още не са предоставили информация за това колко дълго може да продължи защитният ефект.

Освен това ваксината изисква съхранение при свръхниска температура от минус 70 градуса по Целзий, което може силно да затрудни доставката й. По думите на професора от университета в Кеймбридж Гордън Дуган повечето ваксини се съхраняват при температура от плюс 4 градуса по Целзий или по-ниска. 

Майкъл Хед, който е старши научен сътрудник в университета в Саутхамптън също счита, че ваксината ще се сблъска с проблеми, свързани с логистиката и дистрибуцията. По неговите думи съхраняването на медикамента при минус 70 градуса е трудно постижимо за британските медицински учреждения, а да не говорим за останалите страни.

Според Александър Едуардс от университета в Рединг обаче предприятията и научните институти бързо ще реагират на наличието на търсене на специалното оборудване, нужно за съхраняването на ваксината. В понеделник производителите на новата ваксина огласиха междинните резултати от третата фаза на клиничните й изпитания, доказващи нейната 90-процентна ефективност.