Двама мъже изгориха днес екземпляр от Корана при протест пред сградата на парламента в Стокхолм, предаде Франс прес, цитирана от БТА. АФП отбелязва, че това става в момент, когато отношенията между Швеция и няколко страни от Близкия изток се влошиха заради няколко случая на оскверняване на свещената за мюсюлманите книга.

Салуан Момика и Салуан Наджем първо стъпкаха екземпляр от книгата, след което го запалиха, както направиха в края на юни на подобна проява пред главната джамия в шведската столица. На 20 юли двамата мъже организираха демонстрация пред иракското посолство в Стокхолм, на която стъпкаха Корана, но не го изгориха.

Според медийни съобщения днешната проява е била разрешена от шведската полиция в събота. Организаторите са заявили пред журналисти, че искат Коранът да бъде забранен в Швеция. Пред в. "Експресен" Салуан Наджем заяви, че ще гори свещената за мюсюлманите книга, докато властите не я забранят. 

Швеция и Дания обмислят да забранят изгарянията на екземпляри на Корана, защото подобни действия застрашават сигурността и провокират масови протести в мюсюлманските страни.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон заяви, че държи постоянна връзка с датската си колежка Мете Фредериксен с оглед въвеждането на забраната за изгаряне на копия от Корана, предаде ДПА.

"Поставени сме във възможно най-сериозната ситуация по отношение на заплахата за сигурността ни от Втората световна война насам. И ние тук сме наясно, че едновременно държави и лица, действащи от името на държави, могат да извлекат изгода от въпросната ситуация", написа снощи в социалната мрежа "Инстаграм" Кристершон.

По-рано датското правителство обяви, че обмисля законови средства, с които да забрани изгарянията на копия на Корана пред чуждестранни посолства.

"Допустими са критики на дадена религия", отбеляза датският министър на външните работи Ларс Льоке Расмусен. "Но ако застанете пред посолство на друга държава и изгорите екземпляр на Корана, или пък се изправите пред посолство на Израел и изгорите свитъка на Тората (Петокнижието на Мойсей - бел. ред.), подобни действия нямат друга цел освен публично поругаване и присмех", каза Расмусен.

Той допълни, че това застрашава обществената сигурност. В последно време малки групи от демонстранти изгаряха екземпляри на Корана по време на антиислямски акции в Швеция и Дания. Това доведе до вълна от гняв и възмущение в мюсюлманския свят.

Реакциите бяха особено остри в Ирак, чието правителство експулсира шведския посланик, след като протестиращи щурмуваха сградата на посолството на Швеция в Багдад и я подпалиха.

Вчера министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан призова Швеция да предприеме конкретни стъпки, за да предотврати прояви като изгарянето на копия от Корана. В телефонен разговор Фидан е казал на шведския външен министър Тобиас Билстрьом, че продължаването на подобни "гнусни действия", използвайки прикритието на свободата на изразяване, е неприемливо.

Шведската Служба за сигурност предупреди, че ситуацията със сигурността в страната се е утежнила в резултат на скорошните спорове за свободата на словото.

"Имиджът на Швеция беше променен. Преди представата за нас беше за една толерантна страна, а сега е за антиислямска държава. Така ни виждат най-вече в мюсюлманската част на света", каза пред шведската телевизия Сусана Трехорнинг, високопоставен служител в Службата за сигурност (СЕПО).

Въпреки това нивото на заплахата за сигурността не се е променило и засега остава на ниво 3 от пестепенната скала, което означава "повишен риск".