Малка група антиислямски активисти подпали копия на Корана пред посолствата на Египет и Турция в Копенхаген, след като през последните седмици в Дания и Швеция се проведоха подобни протести, които разгневиха мюсюлманите, предаде Ройтерс.

Двете скандинавски страни на няколко пъти заявиха, че съжаляват за случаите на изгарянето на свещената книга на исляма, но не могат да го предотвратят заради правилата, защитаващи правото на свобода на словото.

Миналата седмица протестиращи в Ирак подпалиха шведското посолство в Багдад, припомня Ройтерс.

Днешната проява в Копенхаген беше организирана от група, наречена "Датски патриоти". Изгаряния на Корана бяха проведени вчера и предишната седмица пред иракското посолство. Два аналогични инцидента се случиха и в Швеция миналия месец.

Иракското външно министерство призова вчера властите на страните от ЕС "да преразгледат бързо така наречената свобода на словото и правото да се протестира", предвид изгарянията на Корана.

Турция заяви вчера, че осъжда категорично посегателствата срещу Корана и призова Дания да вземе необходимите мерки, за да предотврати това "мотивирано от омраза престъпление" срещу исляма.

Египетското външно министерство извика шведския шарже д'афер, за да осъди тези действия.

Дания е определяла изгарянията на Корана като "срамни и провокативни постъпки", но казва, че няма правото да пречи на мирни протести. "Хората се ползват с разширена свобода на словото, когато протестират", заяви професорката по право от Университета на Копенхаген Трине Баумбах, в пояснения за датската правна уредба. "Това не включва само изказванията. Хората могат да се изразяват по различни начини, включително чрез изгарянето на предмети", допълни тя.