Двама българи от Болградски район са загинали през юли на фронта. Това се съобщава на сайта на Болградската районна военна администрация.

Вячеслав Казаков, на 32 години, родом от с. Подгорное, Тарутинска община, е загинал на 19 юли близо до Авдеевка, Донецка област, при изпълнение на бойна задача. Погребан е на 25 юли в родното село.

"Преди година Вячеслав Казаков бе мобилизиран по призовка, воювал е в Донецка област. За отлично изпълнение на поставените военни задачи е отличен с две награди. Бил е представен за награждаване с орден "Ярослав Мъдри". За съжаление не успя да го получи приживе. Загина геройски. Това е загуба за семейството и за българската общност от Тарутинската община", каза пред рубриката БГ Свят на БТА Олга Кичеджи, заместник-председател на Тарутинското българско дружество "Майор Петър Груев".

На 20 юли е загинал Григорий Лазарев по време на бойна задача в Донецка област. Бил е войник от морската пехота. Родом е от Болград, на 51 години.

От Болградската районна военна администрация изказват съболезнования на семейството, близките и приятелите по повод преждевременната загуба на болградчанина Григорий Лазарев. За часа и мястото на погребението ще бъде информирано допълнително, посочват още от администрацията.

Това са поредните случаи, в които бесарабски българи губят живота си във войната на Русия срещу Украйна. Миналия месец четирима бесарабски българи загинаха на фронта.