Четирима бесарабски българи от Болградски район са загинали на фронта през месец юни, съобщи на сайта си Болградската районна държавна администрация, цитирана от БТА. 

От там стават ясни и имената на загиналите - полковник Александър Макаев, Александър Абажи, Дмитрий Димчев и Иван Димитров. 

Полковник Александър Макаев от град Болград е българин по майчина линия. От 2006 до 2020 г. той заема различни длъжности като следовател във военната прокуратура на Одеския гарнизон на южния регион на Украйна. През 2020 г. той оглавява отдел за гражданско-военно сътрудничество на Одеското командване "Юг".

Александър Абажи, също от Болград, е военнослужещ в морското поделение. 44-годишният българин е загинал по време на бойна задача в Донецка област. 

Българинът Дмитрий Димчев от село Теплица е войник от десантните войски на украинската армия. Загива на фронта на 28 години. 

Иван Димитров, военнослужещ в десантните войски на въоръжените сили на Украйна, е загубил живота си на 40-годишна възраст в Донецка област по време на изпълнение на бойна задача.

Това са поредните случаи, в които бесарабски българи губят живота си във войната на Русия срещу Украйна.