Българинът Михаил Ялама от Болградската община загина на фронта в Донецка област. След като беше тежко ранен на 9 януари, той почина по време на медицинска евакуация.

Загиналият войник бе погребан в родното си село Зализничное (Българийка) на 17 януари. На погребението се събраха близки, жители на селото и представители на общинския съвет, предаде БТА.

45-годишният Михаил Ялама остава вдовица и три деца. Той беше мобилизиран през май миналата година в морската пехота, отбеляза на сайта си Болградската районна военна администрация.

Село Българийка е основано от български преселници през 1861 г. През 1947 г. името е сменено на Зализничное. В селото живеят близо 3500 души, от които 80% са българи.

Михаил Ялама е поредният бесарабски българин, който загива на фронта. На 5 януари падна на фронта Владимир Иванов от Измаилски район, който четири дни по-късно бе погребан в родното му българско село Кирнички, Суворовска община.

В края на ноември 2022 г в Арцизка община, Болградски район, се сбогуваха с бесарабския българин и войник от украинските въоръжени сили Сергей Кисеолар, загинал в боевете в Херсонска област.

През октомври друг бесарабски българин от Болградски район загина в защита на Донецка област. Сержант Виктор Горбан, родом от българското село Нови Троян, е бил убит по време на изпълнение на бойна задача.

Само седмица по-рано се разбра за още двама българи от Болградски район - Александър Калов и Игор Попаз, загинали по време на изпълнение на бойни задачи в битките за Херсонска област.