Европа иска да отвори вътрешните граници за туризъм преди началото на лятото, според изявление на 11 външни министри от Европейския съюз, които разговаряха днес как да бъде поетапно възстановено свободното движение на хора, но след като са взети всички мерки за тяхното здраве и безопасност.

Българският министър на външните работи Екатерина Захариева е имала днес видеоконференция с колегите си от Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Словения и Хърватия. Обсъдено е било постепенното смекчаване на мерките, които бяха въведени срещу разпространението на коронавируса.

Ограниченията за пътуване, свързани с Ковид-19, до голяма степен сложиха край на свободата на придвижване из Европа. Сега трансграничното движение ще бъде възстановено поетапно, въз основа на скоростта на предаване на вируса и в координация между държавите членки на ЕС.

От Външното ни министерство съобщиха, че е договорено да работят за общоевропейски подход при постепенното отваряне на границите, без обаче да се прави компромис със здравето на хората.

"От особена важност е и да имаме общоевропейски здравни мерки и правила, които да бъдат прилагани при пътуванията в ЕС", е заявила Екатерина Захариева по време на видеоконферентния разговор. Това включва и единни медицински протоколи при посрещането на чуждестранните туристи, тъй като ако всяка държава въведе свои практики по границите, гражданите ще бъдат затруднени. В момента здравните власти в различни държави прилагат различни методи за контрол на пътниците - мерене на температурата, поставяне под карантина, PCR тестове, скрининг на случаен принцип.

"Имаме две важни задачи: да се борим с разпространението на вируса и същевременно да подпомогнем възстановяването на нашите икономики и свободното движение на хора, стоки и капитали", допълнила е Захариева и и представило българския план за отслабване на рестрикциите, включващ поетапно възстановяване на работата на заведенията за обществено хранене, търговските обекти и бъдещото облекчаване на пропускателния режим по границите. В момента все още страната ни не е отменила 14-дневната карантина на всички пристигащи граждани, независимо дали са българи или чужденци. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка тази мярка може да бъде преразгледана.

Видеоконферентният разговор е бил по инициатива на германския външен министър Хайко Маас по повод представения миналата седмица от Европейската комисия Пакет за туризма и транспорта.

Министрите са приели и обща декларация, в която призовават отслабването на мерките да стане координирано и поетапно по предварително съгласуван начин между страните-членки на ЕС, да се гарантира безопасното пътуване и завръщане на европейските граждани, което включва приемането на общоевропейски правила за здравна безопасност в транспорта.

Първите дипломати призовават бизнесът да участва отговорно в прилагането на мерките за безопасност при отслабването на мерките и се разбраха отново да обсъдят развитието на ситуацията в първата половина на юни, когато ще са налице първи конкретни мерки за практическо облекчаване на трансграничните пътувания.