Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви днес, че Западът е на път към "обща победа" срещу Русия, като същевременно приветства военната помощ, направила възможно отвоюването на южния град Херсон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Украинският национален химн прозвуча вчера в Херсон, след като Москва изтегли от града руските сили. "Малцина вярваха, че Украйна ще оцелее", каза Кулеба на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на високо равнище на държавите от Югоизточна Азия в Камбоджа.

"Само заедно можем да надделеем над Русия и да я прогоним от Украйна. На пръв път сме", добави Кулеба.

"Това се случва сега и нашата победа ще бъде наша обща победа - победа на всички миролюбиви държави по света", допълни украинският първи дипломат.

Кулеба каза, че украинците, които празнуват освобождението на Херсон, са благодарни и трогнати до сълзи от решението на САЩ да изпрати на Киев военна помощ за милиарди долари.

Блинкън похвали "забележителната смелост" на украинската армия и народ и обеща американската подкрепа "да продължи толкова, колкото се наложи", за да бъде победена Русия.

По-рано, на среща с австралийския премиер Антъни Албанезе в кулоарите на форума на АСЕАН Кулеба каза, че борбата за освобождение на Украйна ще продължи. "Докато войната продължава, а виждаме, че Русия мобилизира още наборници и доставя допълнителни оръжия в Украйна, все така, разбира се, ще разчитаме на вашата продължаваща подкрепа", каза още Кулеба.

През октомври Австралия обеща на Украйна още 30 бронирани машини "Бушмастър" и изпрати 70 австралийски военни във Великобритания, където да обучават украински войници.

Дмитро Кулеба призова страните от Югоизточна Азия да предприемат всички възможни мерки, за да попречат на Русия да разиграва "игри на глада" с украинската сделка за износ на зърно, чийто срок може да изтече следващата седмица, предаде Ройтерс.

Споразумението позволява износа на храни и торове от няколко украински пристанища на Черно море. То бе сключено на 22 юли с посредничеството на ООН и Турция и срокът му може да изтече на 19 ноември, ако Москва или Киев възрази срещу неговото удължаване.

Кулеба заяви по време на брифинг в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа, че не е достатъчно Русия просто да остане страна по сделката, а трябва да се предприемат мерки, за да се гарантира, че инспекторите няма да забавят пратките умишлено и че няма да се оказва натиск, който да води до повишаване глобалните цени на храните.

"Призовавам всички страни членки на АСЕАН да направят всичко възможно, за да се попречи на Русия да разиграва игри на глада със света", каза украинският външен министър.

По данни на ООН след подписването на споразумението между Москва и Киев от Украйна са били изнесени повече от 10 милиона тона зърно и други храни. Международната организация предупреди, че заради действията на Русия световната продоволствена криза става все по-тежка и милиони хора са застрашени от глад.

Украйна за първи път участва в срещата на върха на АСЕАН. Във форума участват и лидерите на САЩ, Южна Корея и Австралия, както и руският външен министър Сергей Лавров.

Кулеба заяви, че Лавров не е поискал да се срещне с него. "Няма нито една индикация, че Русия има искреното желание за преговори", допълни той.