Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обяви планове за развитие на Курилските острови, включително за разполагане на нови руски оръжия там, предаде ТАСС.

Той изказа мнението, че Кремъл не е против сключването на мирен договор с Япония, но при условие че Курилските острови не се възприемат като спорна територия, защото "това е Русия".

Курилските острови са в центъра на териториален спор между Русия и Япония, които така и не са подписали мирен договор, с който официално да сложат край на конфликта, датиращ още от Втората световна война. Препъникамък са правата върху южната част на Курилските острови. След войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва контрола върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови.

"Курилските острови ще се развиват активно и едновременно с това ще расте тяхната стратегическа роля, като в това влиза и разполагането на ново оръжие там", написа Медведев в социалната платформа "ВКонтакте".

Коментирайки изявлението на японския министър-председател Фумио Кишида, че Токио продължава да се придържа към поетата посока към разрешения на "териториалния въпрос" и сключването на мирен договор с Русия, но възнамерява да продължи политиката на антируски санкции и подкрепата за Украйна, заместник-ръководителят на федералния Съвет за безопасност отбеляза, че "никой не е против мирен договор", но японската страна е длъжна да осъзнае някои принципни положения. Едно от тях е поетият от руските власти курс за развитието на Курилските острови.

"Териториалният въпрос е приключен завинаги по силата на Конституцията на Русия", написа Медведев.

"Онези самураи, които са особено тъжни, могат да умрат по традиционния японски начин. Направете си сепуко", отбеляза Медведев при условието: "Ако, разбира се, имате достатъчно смелост. В крайна сметка е много по-приятно да целунете страстно американците, напълно изтривайки Хирошима и Нагасаки от паметта си", заключава бившият руски президент и постът му завършва със снимка на самураи.

През март 2022 г. руското външно министерство обяви, че Москва прекратява преговорите с Токио за мирен договор заради едностранните ограничения на Япония спрямо Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Москва се оттегли и от диалога с Токио за съвместни икономически дейности на южните Курилски острови и блокира разширяването на статута на Япония като секторен партньор в диалога на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.