Строежите са на островите Итуруп и Кунашир, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и БТА.

"Общо се планира да бъдат построени 392 сгради и съоръжения. Предвидено е използването само на съвременни типови конструкции за бързо монтиране", уточни Шойгу на съвещание чрез видеоконферентна връзка с ръководния състав на въоръжените сили.

По думите му това ще бъдат "гарнизони с развита инфраструктура - детски градини, училища, културно-развлекателни центрове и общежития".

На двата острова вече е доставено необходимото количество строителни материали за осигуряване на непрекъсната работа през зимата, като на първо време усилията ще бъдат съсредоточени върху инженерната инфраструктура и основните сгради. Това ще позволи разполагането на личния състав и постъпващата техника и привеждането й в режим на бойно дежурство.

Присъствието на руски военни на Курилските острови с население от 19 000 жители е чувствителна тема за Япония, която има претенции към този архипелаг, анексиран от СССР в края на Втората световна война след капитулирането на японските военни, отбелязва АФП.

Япония нарича тези острови Северни територии, а за Русия те са част от Сахалинска област в Далечния изток.

Япония и Русия не са подписвали мирен договор и преговорите между тях си остават в "мъртва точка" след анексирането на полуостров Крим към Русия миналата година. Западът и Япония осъдиха тази стъпка на Москва.

В края на септември руският външен министър Сергей Лавров изключи какъвто и да било компромис по време на среща с японския си колега Фумио Кишида, като призова Токио да признае "историческата действителност". Малко преди това чужд самолет, за който се предполага, че е бил руски, прелетя през японското въздушно пространство и предизвика гнева на Токио.

През август визита на руския премиер Дмитрий Медведев на Курилските острови също разгневи японските власти. Тогава Медведев използва визитата, за да направи публично достояние указ за разширяване на руската територия с 50 000 квадратни километра в зоната по силата на решение на ООН.

Япония протестира през март и срещу руски военни маневри в региона, в които участваха 500 военнослужещи.