Русия съобщи днес, че е разположила нови усъвършенствани системи С-300В4 (S-300V4 (SAM)) за противоракетна отбрана на бойно дежурство на спорния Курилски архипелаг край Япония - ход, който вероятно ще разгневи Токио, предаде Ройтерс, цитирайки телевизионния канал "Звезда" на руското министерство на отбраната.

Според "Звезда" мобилната система за противовъздушна отбрана, предназначена да отблъсква балистични и въздушни атаки, е разположена на Итуруп - единия от 4-те Курилски острова, които Русия държи, а Япония ги нарича свои Северни територии.

Японското правителство определи като неприемливо зенитно-ракетната система S-300V4 на Източния военен окръг да поеме бойно дежурство по ПВО на Курилските острови.

"Това не съответства на позицията на Япония за северните територии и е неприемливо", съобщи телевизионният канал NHK, като се позова на представител на правителството.

Русия завзе островите, известни като Южни Курили, в края на Втората световна война след разгрома на Япония и оттогава архипелагът е обект на непрестанен териториален спор с Япония, заради който и досега не е подписан мирен договор между двете страни въпреки края на войната.

През 1945 г. целият архипелаг бе включен в Съветския съюз, но японската страна оспорва принадлежността на Итуруп, Кунашир, Шикотан и групата на сега необитаеми острови, която в Япония се нарича Хабомай.

Япония е особено чувствителна към руски военни ходове на стратегически важния архипелаг, който се простира от японския остров Хокайдо до руския далекоизточен полуостров Камчатка.

Руското външно министерство многократно подчертава, че руският суверенитет над островите, който има съответната международна правна регламентация, не подлежи на съмнение, отбелязва ТАСС.

Москва обяви през октомври, че възнамерява да разположи противоракетната система на островите за първи път, но в рамките на военни учения, а не за редовно бойно дежурство, както става ясно сега.

Ройтерс отбелязва, че този руски ход идва скоро след като бившият премиер Шиндзо Абе изненадващо се оттегли от поста си. Той беше заявил като свой приоритет разрешаването на териториалния спор с Русия и се опита да привлече за това свое намерение руския президент Владимир Путин.