"Милитаризацията" на Япония усложнява ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент на Руската федерация Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Русия и Япония имат сложни отношения, белязани от десетилетия на териториален спор за няколко малки, намиращи се под контрола на Москва острови край Хокайдо, които Москва нарича Южни Курили, а Япония - свои Северни територии. Спорът за този район, който Съветският съюз завзема в последните дни на Втората световна война, и до днес не позволява на Токио и Москва да сключат мирен договор, който официално да сложи край на военните действия.

"Жалко е, че японските власти следват курс към нова милитаризация на страната", подчертава Медведев. "В близост до Курилските острови се провеждат военни учения, което сериозно усложнява ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион".

Засега няма коментар от японското външно министерство и кабинета на премиера.

Тази година Русия реши да обяви 3 септември - денят след капитулацията на Япония през Втората световна война - за "Ден на победата над милитаристична Япония", което предизвика протест от страна на Токио.

"Япония трябва да научи уроците на историята, чиято паметна дата отбелязваме днес, да признае напълно резултата от Втората световна война и да направи всичко възможно, за да предотврати избухването на третата. Да се откаже от милитаристичните си планове за благото на собствения си народ", добави Медведев.

Той заяви също, че с помощта на САЩ Япония разширява военната си инфраструктура и увеличава покупките на оръжие.

В четвъртък японското министерство на отбраната поиска рекордните 53 млрд. долара в бюджета за следващата фискална година. Целта е удвояване на разходите за отбрана до 2 % от брутния вътрешен продукт до 2027 г., с оглед на все по-настоятелния Китай и непредсказуемата Северна Корея.