Самолетът на Медведев каца в Итуруп, един от четирите острова от архипелага, наричан от руснаците Южни Курили, а от японците - Северни територии.

Визитата на премиера започна с проверка на летището в Итуруп, което отвори врати през септември миналата година, се посочва в комюнике на сайта на руското правителство, цитирано от БТА.

След това той посети форум, посветен на образованието на руската младеж, както и на икономически проекти за архипелага. Правителството на Русия планира да създаде територия с изпреварващо развитие на Курилските острови, заяви на младежкия форум премиерът, цитиран от ТАСС.

Тук всичко е съвсем модерно. Това е резултат от програмата ни за развитие на Курилските острови, каза при пристигането си Медведев, цитиран и от други руски агенции. За по-нататъшното развитие на Курилските острови предимство ще имат чуждестранните инвеститори, които проявят интерес първи. Ако това са нашите японски съседи, тогава още по-добре, добави руският премиер.

Преди това Медведев бе на официална визита в района на Амур (Далечния изток), където посети строящия се космодрум Восточний.

След посещението на руския премиер на остров Итуруп директорът на бюрото по европейски въпроси в японското външно министерство Хаджиме Хаяши извика посланика на Русия в Япония Евгений Афанасиев.

Японският дипломат изрази протест срещу пътуването, което по думите му е в противоречие с японските позиции за Северните територии и наранява чувствата на японците. Това би могло да попречи на японския премиер Шиндзо Абе да ухажва богатата на ресурси Русия и да остави отворена вратата за диалог, посочва Ройтерс.

Междувремнно правителството на Япония отложи посещението на министъра на външните работи на страната Фумио Кишида в Русия заради посещението на руския премиер Дмитрий Медведев на Курилските острови, предаде Kyodo, цитирана от Фокус.