Това каза днес руският външен министър Сергей Лавров след среща в Москва с японския си колега Таро Коно, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

Мерките включват облекчен достъп за японски граждани до спорни острови в Тихия океан, наричани в Русия Курилски острови, а в Япония - Северни територии. Предвижда се също засилване на двустранното сътрудничество за икономически проекти на островите.

Таро Коно потвърди, че се е споразумял с руския си партньор за ускорено икономическо сътрудничество и намаляване на ограниченията за посещения от японци.

Лавров заяви, че Русия е против милитаризирането на Азия под претекст противопоставяне на ядрената и ракетна заплаха от Северна Корея. Той изрази несъгласие с плановете на САЩ да разположат в региона елементи от своята глобална система за противоракетна отбрана. По думите на руския министър евентуален военен конфликт с Пхенян би довел още през първия си ден до "стотици хиляди, ако не и милиони жертви".

Японският външен министър декларира, че неговата страна не си е поставила за цел смяна на режима в Северна Корея чрез употреба на сила, но смята за необходимо да се използват "всички възможни методи за натиск върху Пхенян" да се откаже от своите ядрени и ракетни амбиции.

Коно отбеляза, че създаването на система за противоракетна отбрана в Япония с помощта на САЩ не може да бъде заплаха за японско-руските отношения. По думите му Токио е готов за преговори с Москва по въпросите на сигурността.

Руският пръв дипломат изрази предположение, че следващите консултации на равнище заместник-министри на външните работи за съвместна икономическа дейност на Курилските острови ще се състои в началото на 2018 година.

Таро Коно съобщи, че се договорил със Сергей Лавров за негово посещение в Токио догодина с цел подготовка за двустранната среща на върха, запланувана за май.