Нина Биляновска - директор на Клиниката за кожни болести в Скопие, за която бе потвърдено, че е позитивна за коронавирус, заплашвала с уволнение подчинените си, ако някой я докладва за визитата й в Италия. Това съобщава македонският сайт Фокус, цитиран от БТА.

Снимка: Официална страница във Фейсбук

Колеги на Биляновска още миналия понеделник подали сигнал в министерството на здравеопазването, че тя е била на ски в Италия. След почивката си тя присъствала на симпозиум в Рагуза. След като се върнала, възникнали конфликти между нея и колегите й, които упорито настоявали тя да се обади в министерството и да каже за визитаа си в Италия, но вместо това директорката заплашила подчинените си уволнение.

В момента тя е в Клиниката по инфекциозни болести, а коронавирусът е заплаха за всички работещи в нейната клиника, включително и за пациентите, които са били на лечение през тази една седмица.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче потвърди случая на пресконференция и подчерта, че е максимално разочарован от поведението на колегата си, която е трябвало да бъде пример за гражданите. Той обяви, че са предвидени и санкции за поведението на Нина Биляновска.

Мерки срещу коронавируса взимат и в съседна Албания. След потвърждаването на първите два случая правителството на Еди Рама реши на извънредно заседание днес да затвори всички училища за две седмици, предава Танюг.

След заседанието Рама съобщи, че до 3 април ще бъдат спрени и всички полети на самолети до Северна Италия и също до тази дата ще бъдат отменени всички публични събирания.

"Това са първите мерки", каза Рама и призова гражданите да не се поддават на паника, а да проявят разум и спокойствие, да се информират редовно от официални източници за всичко, свързано с вируса, и да спазват строго предписаните мерки за лична хигиена.

Премиерът каза, че затварянето на границата е драстична мярка, която засега няма да бъде предприета.

У нас пък министърът на икономиката Емил Караниколов показа две мостри на български защитни облекла, които са предназначени за медицински лица. Мострите са изпратени към Военния институт за изследване и към няколко сертифициращи фирми, които да удостоверят тяхното качество.

"Държавата е осигурила за няколко месеца защитно облекло и консумативи за лекарите, но в момента ситуацията на пазара показва, че при тези стоки търсенето в пъти надминава предлагането и затова се включва и българската индустрия", обясни Караниколов и напомни, че продължаваме да чакаме внос от Турция на защитни облекла и маски.