Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха в телефонен разговор днес редица актуални международни проблеми, след които и положението в Либия, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

В контекста на руско-турските договорености от 8 януари в Истанбул, те подчертали важността на спазването на обявеното от днес прекратяване на огъня в Либия. Двамата са потвърдили готовността си да оказват съдействие за политико-дипломатическото уреждане на кризата там и всячески да способстват за успешното провеждане на планираната в Берлин международна конференция за Либия.

Във връзка с напрегнатата ситуация около Иран двамата президенти изтъкнаха необходимостта да се проявява сдържаност от всички замесени страни и се изказаха за продължаване на усилията за запазване на Съвместния план за всеобхватни действия (споразумението между световните сили и Иран от 2015 г.).

В разговора Путин и Макрон засегнаха също проблемите на вътрешноукраинския конфликт и положението в Сирия, посочва ТАСС.

Владимир Путин проведе телефонен разговор и с премиера на Италия Джузепе Конте по негова инициатива. Те обстойно обсъдиха ситуацията в Либия и предприеманите действия за разрешаване на кризата там. Двамата отбелязаха важността да се спазва прекратяването на огъня, обявено от днес, и изразиха готовност да съдействат за резултатното провеждане на предстоящата международна конференция за Либия в Берлин.