Шествие от хиляди демонстранти, проточило се зад символичен бял ковчег, покрит с червени рози, премина по улиците на Минеаполис, за да поиска "справедливост" в навечерието на процеса срещу белия полицай, който уби афроамериканеца Джордж Флойд, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Разнородното множество, през по-голяма част от времето запазваше мълчание в памет на чернокожия мъж, убит на 25 май от полицая Дерек Човин, който в продължение на няколко минути затискал врата му. Чуваха се обаче и скандирания "Без справедливост, няма мир!"

Зад транспарант с последните думи на Джордж Флойд: "Не мога да дишам", демонстрантите преминаха пред централата на местното правителство, което дълго отлагаше започването на процеса.

Заради опасения от евентуални размирици сградата бе опасана от бодлива тел и бетонни заграждения. Мобилизирани бяха и хиляди полицаи и войници от Националната гвардия.

Някои демонстранти изразяваха опасения, че Дерек Човин може да бъде оправдан и предупреждаваха, че това няма да остане без последствия, отбелязва АФП.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>