Френски съд призна днес за виновна дъщерята на саудитския крал Салман в съучастие в насилие със заплаха с огнестрелно оръжия и в отвличане и я осъди на 10 месеца затвор условно, предаде Ройтерс. На принцесата е наложена и глоба от 10 000 евро, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

Скрийншот: http://iranpress.com

Принцеса Хаса бинт Салман беше обвинена от прокуратурата, че е наредила на телохранител да набие работник в нейния луксозен апартамент на авеню Фош в Париж през септември 2016 г.

Работникът Ашраф Еид разказа пред разследващите, че бодигардът завързал ръцете му, ударил го с юмрук, ритнал го и го накарал да целуне краката на принцесата, след като тя го обвинила, че я снимал с телефона си. Според обвинителния акт, докато охранителят го  биел, Хаса се отнесла с него като с куче и му казвала: "Ще видиш как трябва да се говори с една принцеса, как трябва да се говори с кралско семейство".

Самата принцеса, която е на 43 години, отрича да има вина. Сестрата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, за която от 2017 г. има издадена международна заповед за арест, не присъства на делото. В съда нейният адвокат я представи като грижовна и скромна личност, срещу която са отправени фалшиви обвинения.

Саудитското кралство семейство е имало съдебни проблеми във Франция и преди. През 2013 г. френски съд постанови запориране на френските авоари на принцеса Маха ал Судаири, съпругата на бившия вътрешен министър принц Найеф бин Абдул Азиз. Заповедта за запориране беше издадена заради неплатени сметки в луксозен хотел в размер на почти 6 милиона евро.

Това е вторият съдебен казус в Западна Европа с близкоизточна принцеса в последните седмици. Съдът в Лондон гледа казуса за попечителството върху двете деца на принцеса Хая и съпруга й шейх Мохамед бин Рашид, който е управникът на Дубай, а също и вицепрезидент на Обединените арабски емирства и премиер на ОАЕ. Принцеса Хая, която пък е дъщеря на покойния йордански крал Хусейн и полусестра на настоящия крал на Йордания Абдула Втори, избяга в края на юни от Дубай заедно с двете си деца. Смята се, че тя е във Великобритания, където има голямо имение в Кенсингтън, на улица Кенсингтън палас гардънс, от двете страни на която се намират едни от най-скъпите имоти в света.