Руската водеща Ксения Собчак е пристигнала в Литва, влизайки в страната с израелския си паспорт, съобщи днес директорът на литовското контраразузнаване Дариус Яунишкис. Това стана само ден след като руската полиция претърси едно от жилищата ѝ.

Собчак е известна в Русия като телевизионна водеща и светска знаменитост, кандидатирала се е за президент. Баща й Анатолий Собчак беше политически наставник на Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Жилището на 40-годишната Собчак беше обискирано вчера от руската полиция в рамките на криминално разследване срещу бизнес мениджъра ѝ Кирил Суханов по дело за изнудване, предаде ТАСС, позовавайки се на правоприлагащите органи, според които самата Собчак не е сред заподозрените по случая.

По-рано руските власти съобщиха, че Собчак е напуснала Русия предишната нощ, прекосявайки беларуско-литовската граница, след като заблудила руските власти, купувайки си самолетен билет от Москва през Турция за Дубай, който всъщност не използвала.

"Без всякакво съмнение тя е в Литва. Потвърждавам това", каза тази сутрин директорът на литовското контраразузнаване Яунишкис. "Като гражданка на Израел с валиден паспорт тя няма нужда от виза и може да влезе в Литва и да остане тук до 90 дни", допълни той.

Израелският вестник "Аарец" съобщи през април, че Собчак е получила израелско гражданство след началото на руската инвазия в Украйна. Собчак не е уведомила руското вътрешно министерство за получаването на израелско гражданство, както е по закон, в рамките на няколко месеца след получаването на второ гражданство.