Либералната руска журналистка Ксения Собчак е избягала от Русия, след като срещу нея беше заведено дело за изнудване, съобщиха руски държавни медии, цитирани от Франс прес.

40-годишната Собчак "избяга от Русия през нощта", съобщи полицейски източник, цитиран от ТАСС. Според него тя е минала през Беларус, за да достигне Литва.

"Тя напусна Москва късно през нощта (във вторник). В същото време тя купи самолетни билети през интернет вчера до Дубай, а днес до Турция. Тя направи това, за да обърка оперативните служители. В същото време тя влезе в Литва през Беларус", казва източникът на агенциията.

Според него следователите са имали в ръцете си заповед за задържане на Собчак, но тя е успяла да избяга.

Според ТАСС домът на дъщерята на бившия кмет на Санкт Петербург, който беше политически ментор на Владимир Путин, "е бил обискиран днес сутринта".

Според ТАСС и държавната телевизия РТ срещу бившата кандидат-президентка е започнато дело за изнудване. Случаят засяга и нейния бивш бизнес мениджър и бивш главен редактор на модното списание Татлер. Според същия източник случаят се отнася до опит за изнудване на държавната компания Ростек, която произвежда и изнася промишлени продукти, предназначени предимно за военния сектор.

Подобно престъпление се наказва с до 15 години лишаване от свобода.

Ксения Собчак е част от руската политическа опозиция от години, въпреки че нейни критици я обвиняват, че тя служи само, за да помага на президента Владимир Путин да изглежда по-добре, отбелязва АФП.

Хиляди руснаци напуснаха Русия от началото на офанзивата в Украйна в края на февруари. Втора вълна от заминавания последва след обявяването на частичната мобилизация на 21 септември.

Повечето от членовете на руската опозиция са в изгнание или в затвора, припомня АФП.