36-годишната телевизионна журналистка е близка до либералната опозиция и бивша звезда от реалити шоута. В края на октомври тя изненада мнозина, обявявайки кандидатурата си под лозунга "Против всички".

Проучванията на общественото мнение й дават подкрепата на 2 на сто от имащите намерение да гласуват, но тя се надява да получи четвърто или пето място на президентските избори
 
Ксения е дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург след падането на СССР.
Тя е била водещ на ранната руска версия на "Биг Брадър" и е обект на таблоидите заради скандалните си връзки. От 2013 г. Собчак е женена за руския актьор Максим Виторган.

Вижте снимки на Ксения Собчак >>>

До 2011 г. Собчак е тотално аполитична и никога не се е изказвала за президента Путин, който е приятел на баща ѝ, а се говори, че е и неин кръстник.

През 2011 и 2012 г. Собчак се присъединява към протестите срещу Кремъл в Москва, но не отправя критики към президента Владимир Путин, който някога е бил заместник на баща й.
По-рано опозиционният лидер Алексей Навални предупреди Собчак, че с евентуална кандидатура тя ще помогне на Кремъл, като раздели опозицията.

Собчак обяви, че нейната кандидатура ще стане аналог на отменената графа "не подкрепям никого" в бюлетините.

"Подканвам всички политически сили, готови да използват кандидатурата ми като трибуна, да изкажат претенциите си към сегашната ситуация и сегашната власт в рамките на моята кампания, защото това не е кампания за Собчак, а против начина, по който е устроен политическият и обществен живот днес", се казва в писмо от самата нея, публикувано на сайта на в. "Ведомости".

Самата тя подчертава, че не се придържа към твърди идеологически рамки и не е член на никоя партия.

Два дни преди изборите в неделя, тя обаче обяви, че създава своя политическа партия.

"Искаме да създадем нова партия! Искате ли промяна?", попита тя млади руснаци, събрали на президзборен митинг се в зала в северната част на Москва. Партията, основана от нея и бившия опозиционен депутат Дмитрий Гудков, ще се казва "Партия на промените", обяви Собчак.

Ксения Собчак е "идеалният съперник" за днешния президент Владимир Путин. Тя е компромисна фигура за президентската администрация и за либералния електорат, посочва анализаторът Игор Бунин в материял за РБК.

"Фигурата й, от една страна, устройва президента, защото той я познава (работил е в градската управа на Ленинград, после Санкт Петербург, заедно с баща й Анатолий Собчак - б. пр.), а от друга - тя може да развълнува младежта", пояснява Бунин.
Според него телевизионерката ще има за задача да привлече към изборите "светски хора, недоволни от преобладаващия православен дискурс".

По време на предизборната си кампания Ксения Собчак беше обвинявана неведнъж, че служи на интересите на Кремъл, разделяйки вече отслабената опозиция, на чийто основен лидер Алексей Навални беше забранено да участва в избори до 2024 г. , защото е осъждан. Собчак обаче се отличи, отправяйки твърди критики срещу руския президент Путин в медиите.