Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на военна техника на стойност около 75 милиона долара на Тайван, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Става въпрос за осъвременен пакет от оборудване за усъвършенствано планиране на тактическа система от данни, уточни Пентагонът вчера. Сделката е в контекста на засиленото напрежение между Тайван и Китай, който твърди, че островът е негова територия, посочва Ройтерс.

В пакета влизат устройства за подсигуряване, приемници от глобална мрежа за позициониране, комуникационно оборудване, програми за техническа поддръжка и други компоненти, свързани с логистиката, поясниха от Пентагона.

В момента в столицата на Тайван - Тайпе, тече среща между американска делегация, оглавявана от републиканеца в Камарата на представителите Майк Галахър, който е председател на комисията за Китай в Конгреса на САЩ, с досегашната президентка на Тайван Цай Ингвен и наследника ѝ Уилям Лай.

"Американската подкрепа за Тайван е двупартийна. Ще ви подкрепяме, независимо кой е в Белия дом", заяви при срещата Галахър.

"Надявам се тази година да има размяна на визити. Благодарни сме за военната подкрепа, все по-значително ще се приобщаваме към света", каза на свой ред досегашната президентка.

"Ще продължаваме да разширяваме отбранителните си способности. Надяваме се САЩ да остане с нас", посочи новият тайвански президент Уилям Лай, който досега бе вицепрезидент на предшественичката си.