Тайван избра за държавен глава досегашния вицепрезидент и лидер на управляващата ДПП Лай Цинде, известен и като Уилям Лай.

Кандидатът на Демократическата прогресивна партия печели вота с 40,2% от гласовете при преброени 98 процента от изборните протоколи, предадоха Франс прес и БТА. 

Според данните на тайванската Централна избирателна комисия основният съперник на Лай, Хоу Юи, остава на второ място с 33,4% от гласовете.

Новоизбраният президент, смятан от Китай за сепаратист и "голяма опасност" заради подкрепата си за независимостта на Тайван, заяви, че самоуправляващият се остров е успял да се справи с опитите да бъде повлияно на вота, с което отправи критики към Китай, предаде Франс прес.

"Тайванският народ успешно се противопостави на усилията на външни сили да повлияят на тези избори", заяви Лай в победната си реч. Лай уточни, че се надява на връщане към конструктивното сътрудничество и диалог с Китай, като отново изрази желанието си за преговори за запазване на статуквото от двете страни на Тайванския проток, които да се водят в съответствие с принципите на достойнството и равнопоставеността, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БТА/ AP Photo/Ng Han Guan

64-годишният президент влезе в надпреварата и със заявката да "укрепва военния потенциал на Тайван", докато "Китай не се откаже от използването на сила". Той също така очаква Пекин да бъде по-предпазлив, ако има повече държави, които признават, че Тайван не е част от КНР. В момента тези държави са 13, като през последните години броят им намалява поради натиска на КНР.

Уилям Лай

Снимка: БТА/АП/Louise Delmotte

В двойка с Лай, като кандидат за вицепрезидент, е Сяо Мейцин, която от юни 2020 г. е ръководител на Икономическото и културно представителство на Тайпе в САЩ - фактическото посолство на КР в САЩ. Нейният избор за поста се разглежда като опит за укрепване на отношенията със САЩ - и също така за изпращане на сигнал към Пекин.

Опозицията пък призна загубата си официално.

Кандидатите на опозиционните партии в Тайван - обявяващата се за диалог с Китай Националистическа партия ("Гоминдан") - и центристката Тайванска народна партия (ТНП) оповестиха поражението си на президентските избори и победата на тях на кандидата на управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) Уилям Лай, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

"Разочаровах всички, за което поднасям нашите дълбоки извинения, простете, вината е наша", каза той. "Поздравям Уилям Лай и Сяо Мейцин", заяви Хоу Юи, кандидатът на Гоминдана.

Загубилият изборите Хоу Юи

Снимка: БТА/ AP Photo/Ng Han Guan

Председателят на ТНП Ко Вънцзе от своя страна благодари на привържениците си за подкрепата. "Следващия път ще успеем да вземем властта и да отвоюваме страната", каза той.

Привържениците на претърпелия поражение Хоу Юи

Снимка: БТА/AP Photo/Ng Han Guan

Реакцията на Вашингтон преди отварянето на урните: Не подкрепяме независимостта на Тайван

Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, след като тайванските избиратели дадоха отпор на Китай, а управляващата партия получи трети президентски мандат, предаде Ройтерс.

Часове преди отварянето на избирателните секции Вашингтон предупреди, че "би било неприемливо" "която и да е" страна да се намесва в изборите. "Ние не подкрепяме независимостта...", отговори Байдън на въпрос за днешните избори в Тайван, пише БТА.

Тайван, остров в съседство с Китай, който Пекин смята за своя територия, е пример за успешна демокрация от първо произвеждане на преки президентски избори през 1996 г. - кулминацията на десетилетна борба срещу авторитарното управление и военното положение.

САЩ са най-важният международен поддръжник на Тайван и доставчик на оръжие за острова въпреки липсата на официални дипломатически връзки с Тайпе.

Администрацията на Байдън се опасява, че изборите, преходът и новата администрация ще ескалират конфликта с Пекин.

Привърженици на победителя и управляващата партия

Снимка: БТА