Недохранени и целите нахапани от насекоми, четири деца бяха спасени живи от колумбийската Амазонка в петък следобед, 40 дни след като самолетът, с който са пътували, се разби в джунглата, пише в. "Гардиън".

Децата са оцелели независимо от силните бури в района, в една от най-негостоприемните части на страната, където обитават хищни животни и обикалят въоръжени групи.

"Те ни дадоха пример за оцеляване, който ще остане в историята", заяви колумбийският президент Густаво Петро, наричайки случилото се "Радост за цялата страна!".

Четиримата братя и сестри, на възраст 13, 9 и 4 години плюс 11-месечно бебе, са от местното племе хуитото. Въпреки че са недохранени, нито едно от децата не е в тежко състояние, дори и най-малкото дете, което е прекарало първия си рожден ден в джунглата.

Смята се, че те са оцелели, като са се хранили с комплекти за оцеляване, хвърлени от въздуха в джунглата от издирвателните екипи, но знанията, които са получили от баба си, може би също е било жизненоважно, казва Джон Морено, лидер на коренното население от близкия департамент Ваупес.

"Това е девствена гора, гъста и опасна ... и те биха използвали знанията, които са получили в общността, знанията на предците, за да оцелеят", казва той пред местна медия.

Децата са превозени до град Сан Хосе де Гуавиаре за здравни прегледи и психологическа оценка.

Те са пътували на борда на самолет Cessna 206, който е летял от град Сан Хосе де Гуавиаре до Араракуара в поречието на Амазонка сутринта на 1 май, когато пилотът му подава сигнал за авария в двигателя.

Снимка: БТА/AP

Две седмици по-късно самолетът е намерен, забит в земята в джунглата в провинция Какета, на 175 км южно от Сан Хосе де Гуавиаре. На мястото са открити три тела на възрастни, включително на 33-годишната майка на децата, но от децата няма и следа.

През следващите дни се появява искрица надежда. На около 500 метра от мястото на катастрофата екипите за издирване откриват следи от стъпки, сдъвкани плодове и използвани памперси. Спасителната акция, наречена "Операция Надежда", бързо се разраства и в крайна сметка в нея взимат участие 150 войници и 200 доброволци от местните общности на коренното население, както и екип от 10 белгийски овчарски кучета, които покриват площ от над 323 кв. км (125 кв. мили). Продължава издирването на Уилсън, едно от кучетата, което е изчезнало по време на операцията.

Спасителните екипи са извършили множество полети над джунглата, като към хеликоптера е бил прикрепен високоговорител, по който се е повтарял запис на съобщение от бабата на децата на езика хуитото, в което тя им казва, че ги търсят и да останат на мястото си.

Децата обаче са били в движение - когато ги открили, краката им били увити в ленти от плат - това е усложнило търсенето.

Първоначалните надежди за намиране на децата живи бързо намаляват. Спасителните екипи се натъкнали на изоставени лагери на бунтовнически групировки и част от издирващите се оттеглили поради края на примирието с друга групировка в региона. Броят на полетите е намален, а комбинираният команден пункт в Сан Хосе де Гуавиаре е разформирован.

Снимка: БТА/AP

Два дни преди откриването им бригаден генерал Педро Санчес заяви, че все още вярва, че децата са живи и че трудностите при намирането им се дължат на движението им из гората. "Това не е игла в купа сено, а мъничка бълха в килим, защото те продължават да се движат", каза той пред местната преса, "но ако, не дай си Боже, бяха мъртви, вече щяхме да сме ги намерили, защото щяха да са неподвижни".

Около 17:00 ч. в петък по радиото на армията отекват викове: "Чудо! Чудо! Чудо! Чудо!" Група от 10 войници и осем доброволци от коренното население са открили нови следи и са ги проследили - децата са били открити на една поляна.

Снимка: БТА/AP