Върховният съд на Колумбия изрази вчера тревогата си от скорошни изявления на президента Густаво Петро, като го обвини в игнориране на независимостта на съдебната власт и в подхранване на институционална нестабилност, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Върховният съд "възприе с голяма тревога погрешното тълкуване на член 115 от Конституцията (. . .), направено от президента Петро, който игнорира автономността и независимостта на съдебната власт (. . .), на които се основават колумбийската демокрация и правовата държава", се казва в изявление на съда.

Върховният съд на Колумбия направи това си изявление, след като президентът Петро отново влезе в конфронтация с главния прокурор Франсиско Барбоса, с когото е в конфликт от месеци.

"Аз съм ръководителят на държавата, следователно съм и негов ръководител", заяви вчера сутринта Петро по време на посещението си в Испания.

Това е "атака срещу независимостта на съдебната власт. Няма съмнение, че той не ми е ръководител и че не е ръководител на съдебната власт", заяви Барбоса пред колумбийско радио, като изтъкна, че изявлението на президента е достойно за "диктатор".

"Главният прокурор се избира от Върховния съд и няма йерархичен началника", подчертава в изявлението си Върховният съд.

"Непознаването и погрешното тълкуване на основите на нашата правова държава създава неяснота, разделение и институционална нестабилност", се казва още в изявлението на съда, който призова за "разум и уважение".

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" също изрази безпокойство във връзка с изявлението на колумбийския президент. Тя направи това посредством "Туитър".

Густаво Петро, който бе избран през лятото на миналата година, е първият ляв президент в историята на Колумбия. От месеци той е в конфликт с главния прокурор Барбоса във връзка с благоприятното третиране, което президентът планира да прояви по отношение на наркотрафиканти, които се предадат на властите в рамките на плана на Петро за "тотално умиротворяване" на Колумбия. Стратегията на Петро е обект на критики от дясната опозиция и от Барбоса, който неведнъж е изразявал резервите си през последните месеци.