Колумбия принуди венецуелския опозиционер Хуан Гуайдо да напусне колумбийската територия, няколко часа, след като бе съобщено, че той е пристигнал в тази страна за участие в международна конференция, посветена на Венецуела, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Колумбийските власти обявиха снощи, че Гуайдо е влязъл "неправомерно в страната" и че е бил откаран после до летището на Богота "Ел Дорадо". Сега той пътувал със самолет за родината си.

В конференцията за Венецуела, организирана по инициатива на колумбийския президент Густаво Петро, участват около 20 държави. Сред тях са и САЩ и Франция. Форумът, който се открива днес в Богота, ще се опита да даде нов тласък на преговорите между управляващи и опозиция във Венецуела, започнали през август 2021 г. в Мексико, но озовали се в задънена улица от ноември миналата година. Но нито венецуелските управляващи, нито венецуелската опозиция са поканени на конференцията.

"Току-що пристигнах подобно на милиони венецуелци в Колумбия пеша", написа Гуайдо вчера в социалните мрежи при пристигането си. Той визира и 7-те милиона венецуелци, които избягаха от родината си заради политическата и икономическата криза и които дойдоха пеша в Колумбия. Гуайдо така и не уточни как е преминал границата. Но е много лесно да се направи това при Кукута, в Североизточна Колумбия, гранична със Западна Венецуела.

На Гуайдо е наложена във Венецуела официална забрана за напускане на страната. Той е обект на няколко съдебни процедури в родината си, сред която и една за държавна измяна.

Колумбийският министър на външните работи Алваро Лейва припомни, че Гуайдо не е бил поканен на конференцията и каза, че ако сам не се яви в полицията, то той рискува да бъде санкциониран заради неправомерно влизане в страната.

Гуайдо пък заяви, че се надява, че конференцията за Венецуела ще може да гарантира, че режимът на венецуелския президент Николас Мадуро ще може да се върне на масата на преговорите в Мексико и че ще бъде изготвен график за свободни и справедливи избори в родината му, като по този начин ще се намери изход от конфликта.

Гуайдо, който бе кандидат на първичните избори на венецуелската опозиция за президентския вот догодина, беше признат за временен президент на Венецуела от САЩ в периода 2019-2023 г. Той се самопровъзгласи за президент след породилата полемика победа на изборите през 2019 г. на Мадуро. Тогава този вот бе бойкотиран от венецуелската опозиция.

Колумбия бе основен съюзник на Гуайдо, когато начело й беше предшественикът на Петро - консерваторът Иван Дуке, който скъса дипломатическите отношения с Мадуро. Петро пък стана първият президент от левицата на Колумбия и започна сближаване с Каракас. Той възстанови дипломатическите отношения с Венецуела и започна да играе роля в процеса на преговори за намиране на политическо решение в тази страна. Миналата седмица Петро призова администрацията на Джо Байдън да вдигне прогресивно санкциите, наложени на Венецуела.

Мадуро, който също не е поканен на форума в Колумбия, омаловажи срещата там и настоя САЩ да деблокират 3,2 милиарда долара венецуелски средства, намиращи се в американски банки. Тези пари би трябвало да се използват за социални програми във Венецуела, съгласно споразумение, постигнато миналия октомври от венецуелските власти и опозицията.

Мадуро също така разкритикува визитата на Гуайдо във Колумбия и я определи като ненавременна, неуместна и глупава.