Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Абу Даби, където провежда разговори с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян, предаде ТАСС.

Поне четири изтребителя Су-35С съпроводиха президентския самолет по целия път му до ОАЕ, съобщи Министерство на отбраната на Руската федерация, което публикува видео с полета на Путин и въздушната му охрана.

Путин беше посрещнат с почести, личи от видеата, разпространени от Кремъл в руските медии.

Руският президент пристигна с кортеж в президентската резиденция в Абу Даби, където се състояха официални церемонии по посрещането му. Кортежът му беше придружен от шествие от ездачи на арабски коне.  Церемонията по официалното посрещане включваше 21 топовни салюта, както и полет на екипа за висш пилотаж на ВВС на ОАЕ "Ал Фурсан", който "нарисува" в небето руското знаме.

Преди да се оттеглят двамата държавни глави на среща на четири очи, Путин заяви, че възнамерява да обсъди с президента на ОАЕ Мохамед Бин Зайед ал Нахаян израелско-палестинския конфликт, както и да го запознае със ситуацията в Украйна. Производството на петрол в рамките на ОПЕК+ също ще бъде тема на разговорите, предадоха Франс прес и БТА.

В началото на срещата Путин подчерта, че Обединените арабски емирства са главен търговски партньор на Русия в арабския свят и благодари на домакина си за предоставянето на участък за строежа на православен храм, предава "Известия".

Руският лидер покани ал Нахаян на срещата на БРИКС в Казан през есента догодина. "Много се радвам, че ОАЕ влизат в системата БРИКС. Ще продължим контактите си и по тази линия. Ще ви чакаме в Казан през октомври догодина", каза руският президент, цитиран от медията, която публикува и видеа от срещата на двамата президенти.

След края на програмата си в Абу Даби Путин ще замине по-късно днес за Рияд. Там са планирани преговори с престолонаследника и председател на съвета на министрите на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

В навечерието на срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по време на визитата в центъра на разговорите ще бъдат преди всичко двустранните отношения, както и обмяна на мнения по международната обстановка. Песков допълни, че ще бъдат разисквани и въпроси, свързани с пазара на петрол.

Чуждестранните контакти на лидера на Кремъл са ограничени заради дипломатическата изолация на Русия след инвазията в Украйна. Това е първата визита на Путин в държави, които не са близки съюзници - като Китай, Беларус или Казахстан - откакто разпореди пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г., отбелязват ДПА и БТА.

Нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ са подписали учредителния договор на Международния наказателен съд, което означава, че не са длъжни да задържат Путин заради издадената срещу него заповед за арест, обвиняваща го, че е лично отговорен за отвличането на деца от Украйна по време на войната му срещу страната, отбелязва Асошиейтед прес.