Най-малко осем души са ранени при пожар, предшестван от бунт в техеранския затвор Евин, съобщи държавната агенция ИРНА, като уточни, че няма загинали, предаде Ройтерс.

Източник от службите за сигурност каза снощи, че бунтът е потушен, а пожарникари са погасили пламъците. По думите му бунтът е станал в крило на затвора, където пребивават "главорези", допълни ИРНА, цитирана от БТА. Това вероятно означава, че политическите затворници, които излежават присъди в Евин, не са били замесени в размириците, поясни Ройтерс.

АП допълни, позовавайки се също на ИРНА, че затворниците от едно от крилата на затвора влезли в сблъсъци с надзиратели и подпалили склад с дрехи. Размирниците бил изолирани от останалите осъдени, за да не се разраства конфликта, каза източникът.

Очевидци разказаха, че полицаи са блокирали района около затвора Евин, разположен в северната част на Техеран, откъдето се чули три силни експлозии. По шосетата с оживен трафик в близост мнозина шофьори натискали клаксоните в знак на солидарност с протеста.

Бунтът става по време на антиправителствените протести по улиците и висшите учебни заведения в някои градове в Иран. Правозащитници съобщават за стотици убити, вкл. деца, по време на протестите, започнали преди четири седмици.