Камарата на представителите одобри миналата седмица проекта с 300 срещу 119 гласа. Сега текстът отива за подпис при прецидента Барак Обама.

Законопроектът одобри базисен бюджет на Пентагона от 496 милиарда долара в съответствие с искането на Обама, плюс близо 64 милиарда долара за конфликти в чужбина, включително войната в Афганистан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Одобрени са 17,9 милиарда долара за работата на министерството на енергетиката по ядрените оръжия.

Законопроектът предвижда 5 милиарда долара за войната с джихадистите от "Ислямска държава", от които 1,6 милиарда за програма за обучение и екипиране на иракски сили, кюрди и сунитски племена за срок от две години. Иракското правителство обаче трябва да поеме 40% от разходите.

Одобрена бе и американската военна програма за обучаване и подпомагане на иракските кюрдски сили, воюващи срещу екстремистите от "Ислямска държава".

Продължен е планът за обучение и екипиране на умерените сирийски бунтовници, предложен от президента, за защита на сирийския народ
и за създаване на условия за прекратяване на гражданската война в
Сирия чрез преговори
.
Планът беше разрешен от Конгреса през септември само до 11 декември и се финансира с 500 милиона долара от федералния бюджет.

Въпреки възраженията на Обама законопроектът продължи забраната от 2011 година за прехвърлянето на затворниците от Гуантанамо, Куба, на територията на САЩ.

Конгресът забрани на Пентагона да прехвърля затворниците на американска територия, за да бъдат съдени, лекувани, да лежат в затвора или по каквато и да било друга причина, тъй като републиканците смятат, че има риск да бъдат освободени с решение на съдия и да станат заплаха за националната сигурност.
В затвора в Гуантанамо остават 136 мъже, припомня Франс прес.