Брюксел тази сутрин отново осъмва под обсадата на тракторите на недоволни земеделци. Протестът е по повод на днешния европейски съвет на министрите на земеделието в ЕС.

Белгийските медии съобщават, че още преди зазоряване трактори са проникнали дори в историческия център на белгийската столица и са достигнали до площад "Гран плас", информира БТА.

Около 10:00 часа протестиращите, които са дошли и от други европейски държави, запалиха клада от гуми, а полицията загаси пламъците с водни оръдия. На мястото на протеста има много жандармерия.

Още снимки вижте тук>>

Земеделците имат разрешение да протестират пред основните сгради на институциите на ЕС по-късно днес. Движението в района е силно затруднено, като засега се съобщава за стотици трактори в града.

По време на протеста на земеделците през януари в белгийската столица протестираха фермери с около 1300 машини. 

Земеделците отново настояват за облекчаване на правилата за тяхната работа.

Това е втори голям протест под прозорците на европейските институции, след като в края на януари, ЕК реши да отложи някои нови изисквания към земеделците в Европа и да направи отстъпки.

Скрийншот: YouTube

Европейската комисия прие решението за частично освобождаване на европейските земеделци от правилата за необработваемите площи.

Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy

Решението влиза в сила със задна дата от началото на тази година и ще важи до 31 декември. Предвижда се тази година земеделците да не оставят 4 на сто от площите незасети, а да отглеждат там ограничен брой растения, ако желаят.

Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy

Държавите от ЕС пък получават възможност да променят схемите за подкрепа на земеделските производители и да съобщят това на комисията в кратък срок. Комисията отбеляза, че 90 на сто от обработваемите земеделски площи в ЕС подлежат на европейските правила за опазване на околната среда.

Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy

Земеделците, които се грижат за под десет хектара обработваема земя, са освободени от тези задължения. Въпреки това протестите на фермерите на континента не спират, тъй като те са недоволни от конкуренцията на трети страни, които не плащат мито за вноса на продукцията си.

Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy

Земеделците смятат, че отстъпките на ЕК са недостатъчни, и се обявяват против двустранните търговски споразумения на ЕС. Фермерите възразяват срещу сключването на подобна договореност с държавите от Меркосур - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, и недоволстват също за облекчения внос на земеделска продукция от Украйна. Причината е, че отстъпките за трети страни оскъпяват европейската селскостопанска продукция и земеделците се опасяват от фалити.

Българският фермерски съюз също се включи в исканията на останалите европейски земеделци.

Снимка: БТА/AP Photo/Sylvain Plazy