Министърът на здравеопазването на Шри Ланка Раджитха Сенаратне каза, че местна, досега неизвестна, джихадистка групировка, наречена Нешънъл Таухид Джамаат, е отговорна за нападенията в църкви и хотели на Възкресение Христово, предадоха световните агенции. Групировката е поела отговорност за атаките, при които загинаха 290 души, а други 500 са ранени. Досега властите са арестували 24 души.

Министърът, който е говорител на правителството, каза на пресконференция, че нападенията са били извършени от седем атентатори камикадзета. Все още не са ясни причините за трите бомбени експлозии, станали по-късно вчера, след серията от взривове в три църкви и три хотела.

Според министъра, нападенията са били осъществени с помощта на международна мрежа. Не вярваме, че тези атаки са били извършени само от група хора, действащи само в нашата страна, допълни той.

Има някаква международна мрежа, без която тези атаки нямаше да се увенчаят с успех, каза говорителят. Започнало е разследване за евентуалните връзки на местната групировка с чужди групи.

Преди 10 дни в полицейските участъци в страната е било разпратено предупреждение, че въпросната групировка подготвя атентати срещу църкви и срещу посолството на Индия в Коломбо.

В нападението загинаха 35 чужденци, сред които двама австралийци от едно и също семейство, петима британци, двама индийски политически представители, граждани на Турция, Португалия, Китай, както и няколко американци. Сред жертвите има и трима датски граждани. Според Би Би Си и Ройтерс това са трите деца на датския милиардер Андерс Холш Поулсен.

Същевременно президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена обяви, че от полунощ ще въведе извънредно положение в страната след нападенията, предадоха световните агенции. Президентът ще поиска и международна помощ за разследването на атаките.

На снимката: Кървави петна по стените и по статуя на Иисус Христос в църквата "Св. Себастиан" в Негомбо, на север от Коломбо