Британската полиция охранява емблематична статуя на британския военновременен лидер Уинстън Чърчил, след като тя се превърна в една от десетките мишени на антирасистките активисти, настояващи да спре отдаването на публична почит на хора, играли водеща роля в търговията с роби и империализма.

Монументът, който се намира в близост до Биг Бен и Уестминстърското абатство, беше "опакован" със защитни елементи, за да не бъде вандализиран.

Вижте снимки>>

Засега Чърчил изглежда е в безопасност, но много други известни личности може да ги сполети съдбата на търговеца на роби от 18 век Едуард Колстън и робовладелеца Робърт Милиган, превърнал в световен търговски център лондонските Западноиндийските докове, изгубили паметниците си в някои британски градове.

Чърчил е смятан от мнозина, включително министър-председателя Борис Джонсън, за герой, противопоставил се на нацистка Германия и изнесъл исторически речи пред нацията във важни моменти от Втората световна война.

Чърчил също така е обвиняван, че е споделял възгледите за превъзходството на бялата раса и е ръководел прилагането на жестоки политики в Индия - "перлата в короната" на някогашната Британска империя.

Поставят защитен параван на статуята на Уинстън Чърчил в Лондон

Снимка: АР/БТА

Много други видни фигури от британската история, включително монарси, имат подобна нееднозначна репутация. Колстън е участвал и инвестирал в Кралската африканска компания, на която е бил даден монопол върху търговията с роби на Великобритания.

Засилва се и враждебната реакция към исканията на движението "Животът на чернокожите има значение" и други групи. Привърженици на десницата провеждат контрапротести, а консервативни изследователи и политици защитават Чърчил, Колстън и други противоречиви фигури.

Статуя на Колстън беше хвърлена във водата в пристанището на югозападния град Бристъл, който в миналото е бил едно от главните пристанища за търговия с роби на Великобритания.

Монументът в памет на бившия премиер Уинстън Чърчил, който се намира в близост до Биг Бен и Уестминстърското абатство, беше подсигурен със защитни елементи, за да не бъде вандализиран.

Снимка: АР/БТА

"Мисля, че протестиращите в Бристъл създадоха прецедент, който да ни накара да се замислим за разбирането си за историята и за това, че нашите паметници и архитектура са свързани с колониализма", каза социологът Реми Джоузеф - Солсбъри от Манчестърския университет, който се занимава с расовите въпроси.

Бариерите са издигнати около статуята на бившия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн в Лондон Бариерите са издигнати около статуята на бившия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн в Лондон

Снимка: АР/БТА

"До голяма степен тази страна отрича своята история", заяви пред ДПА Джоузеф-Солсбъри. "(Но сега) хората за първи път научават за някои от зверствата на Британската империя."

Местните власти в южния английски град Пуул ще премахнат статуя на Робърт Баден-Пауъл, основател на скаутското движение, заради расистките му възгледи и подкрепата му за Хитлер и фашизма

Снимка: АР/БТА

В опит да успокои активистите южният град Плимут обеща да добави към известна статуя на мореплавателя от 16 век Франсис Дрейк "описание, свързано с ролята му в търговията с роби".

Защитна ограда е издигната около статуята на Робърт Клейтън в болницата "Сейнт Томас" в Лондон. Клейтън, който е ръководил болницата през 17 век, също има минало, свързано с насилствения превоз на хора от Африка към САЩ

Снимка: АР/БТА

Дрейк, почитан заради помощта, оказал за разгромяването на испанската армада от кралица Елизабет Първа през 1588 г., е бил пионер в британската търговия с роби.

Първоначално британските протестиращи, активизирали се след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Съединените щати, се съсредоточиха върху расизма и жестокостта на полицията.

Водещи чернокожи британски знаменитости, сред които актьорът Джон Бойега, световният шампион по автомобилизъм Луис Хамилтън и футболистът Рахим Стърлинг, активно подкрепиха кампанията.

С увеличаването на броя на демонстрантите и разпространението на протестите в повече градове мнозина насочиха гнева си към по-широките проблеми на расизма във Великобритания, включително противоречивата история на страната.

"Опаковат" паметнико на Томас Гай, основател на болница "Гайс хоспитал" в Лондон, защото той е бил и съсобственик в една от големите компании за търговия с роби

Снимка: АР/БТА

"Поразителен е дори само броят на протестиращите, както и това, че протести имаше на толкова много местата - и в Обединеното кралство, и в международен план. Участниците в тях изглежда са толкова различни", каза Джоузеф-Солсбъри.

"Радващо е да видиш колко много млади хора участват и изглежда, че тези протести може да насърчат ново поколение активисти."

Историкът Джаклин Дженкинсън от Стърлингския университет в Шотландия също вижда възможност за промяна на парадигмата в резултат от протестите.

"Акцията срещу статуята на Едуард Колстън, и призивът за действие срещу други статуи са предизвикателство към общоприетото и непроменящо се в широк план описание на имперското минало на Великобритания", заяви Дженкинсън пред ДПА.

Снимка: АР/БТА

Главното предизвикателство за Британската империя от края на 19 до края на 20 век дойде от "колониалните народи, стремящи се към самоуправление и независимост", донякъде подкрепени от "британски политици и активисти от левицата", каза тя.

"Кампаниите и протестите от последните седмици сега пренесоха тези критики от историята към съвременността и от радикалния активизъм към мейнстрийма до такава степен, че сега Колстън е наричан в новините на Би Би Си "робовладелеца Колстън", а Роудс - "империалиста Роудс", каза Дженкинсън.

Джоузеф-Солсбъри предупреди, че събарянето на статуи и преименуването на улици и сгради не би трябвало да се разглежда като крайна цел на движението.

"Въпреки че това е важно от символична гледна точка, има още много какво да се направи и е необходимо борбата с расизма да стане част от нашата образователна система, а това включва и преподаване за ужасите от колониалното минало на Великобритания", каза той.

Джоузеф-Солсбъри каза, че желанието на чернокожите общности във Великобритания да протестират може би се е увеличило и поради това, че несъразмерното въздействие на смъртните случаи от коронавирус е "засилило усещането им, че са лишени от граждански права, засилило е разочарованието им."

"Във всяка област на британското общество чернокожите и цветнокожите общности са в неизгодно положение", каза той. "Хората казват: стига толкова."