Късмет и коледно чудо си пожелават в социалните мрежи британците, които от ранни зори се тълпят пред избирателни урни. Те нарекоха извънредните избори "Битката за Брекзит". Денят е решаващ, защото решава съдбата на Острова по отношение на Европейския съюз. 

Вижте още снимки тук >>

По думите на анализаторите, изборът е прост. 

"Елементарно е. Гласувате за консерваторите и Обединеното кралство ще напусне ЕС със сигурност. Гласувате за лейбъристите и ще се чуе гласът на народа. Гласувате за либералите и оставате в границите на Европейския съюз", написа бизнесменът Франк Шмид, който поздрави приятелите си от Великобритания.

Това са третите парламентарни избори за последните четири години. Последните проучвания дават преднина на Консервативната партия на премиерът Борис Джонсън. Не е ясно обаче дали местата, които тя ще получи, ще бъдат достатъчни за финализиране на Брекзит.

Кандидатите на партиите се състезават за 650 места.

Снимка: БТА

С типичния си английски хумор, гласуващите измислиха и лозунг на днешната си разходка до урните. Те комбинираха Брекзит с английската дума за Коледа - "Christmas". Така върху първите страници на някои британски печатни медии лъсна заглавие с празничен привкус: "БреКоледа е тук"! (ориг. - "Brexmas is here")

Лейбъристите очакват изненадващи резултати

Снимка: БТА

Дотук се стигна, след като премиерът Борис Джонсън не успя да прокара неговата стратегия за излизане от Европейския съюз. Сега той се надява да спечели мнозинство, което да му позволи да преодолее безизходицата след референдума от 2016 г.

Прогнозите в началото на декември бяха, че те държат 30% от подкрепата

Снимка: БТА

46 милиона имат право да дадат гласа си днес. Кандидатите на партиите се състезават за 650 места. Мнозинството  е 326 депутати. Решения могат да се взимат и с по-малко гласове от тази бройка, защото избраниците на северноирландската Шин Фейн не заемат местата си в британския парламент, след като ги спечелят. В досегашното Народно събрание 322 депутати бяха достатъчни за мнозинство.

Опашки се вият пред урните в Лийдс, Лондон и Кент

Снимка: БТА

Партията на Джонсън има 280 места преди изборите. Липсата на мнозинство беше голям проблем за правителствата на Тереза Мей и Борис Джонсън, защото не им позволяваше да прокарват в парламента ключови за програмата им закони.

Местата основната опозиционна Лейбъристка партия са 243. Те се опитват да насочат вниманието на обществото върху теми и проблеми, различни от Брекзит. 

46 милиона имат право да дадат гласа си днес.

Снимка: БТА

Великобритания не е провеждала избори през декември от 96 години насам. Остават 50 дни до Брекзит. Напускането трябваше да е на 31 октомври, дори след отлагането, но беше отложено още веднъж. Датата сега е 31 януари, но никой не може да каже дали излизането от ЕС ще стане факт тогава.