Новият британски премиер Борис Джонсън заяви в първата си реч в парламента, че Брекзит ще превърне Великобритания в най-великото място в света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Нашата мисия е да осъществим Брекзит на 31 октомври с цел обединяване и изпълване отново с енергия на нашето велико Обединено кралство и за да превърнем страната в най-великото място в света", подчерта Джонсън. Той съобщи също, че Лондон няма да номинира кандидат за еврокомисар в новия състав на ЕК.

Джонсън освен това определи условията на договора за Брекзит, който предшественичката му Тереза Мей сключи с ЕС, като неприемливи, предаде Франс прес.

"Споразумението за излизане от ЕС беше отхвърлено три пъти" от британския парламент, припомни Джонсън. "Неговите условия са неприемливи за този парламент и за тази страна", подчерта той.

Джонсън поиска "премахването на ирландския предпазен механизъм". "Трябва ясно да се разбере, че пътят към сделката преминава през пътя на премахването на предпазния механизъм", подчерта той.

Премиерът призова ЕС да премисли отказа си от предоговаряне на сделката за Брекзит. Той каза също, че поставя началото на нов подход за постигане на независима търговска политика, в който именно се вписва и решението да не се номинира кандидат за ЕК.

"Днес е първият ден за нов подход, който ще приключи с нашето излизане от ЕС на 31 октомври", изтъкна Борис Джонсън.

Има ли изход от безизходицата

Преди речта в парламента Борис Джонсън свика първото заседание на кабинета си и обеща да преодолее безизходицата с Брекзит, която свали от власт предшественичката му Тереза Мей, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън каза пред току-що назначените от него ключови министри, че "нашата страна е в решаващ момент в своята история" и се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз "на 31 октомври или дори по-рано, без ако или но". За да изпълни Брекзит, той разполага с по-малко от 100 дни, напомня АП.

Борис Джонсън изнася първата си реч като премиер в британския парламент

Снимка: AP/БТА

Възможно ли е ново споразумение

Твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че Обединеното кралство може напълно да предоговори споразумението си за Брекзит с ЕС няма връзка с реалността, заяви вчера неговият ирландски колега Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Слушайки го какво каза днес, останах с впечатлението, че той не говореше просто за заличаване на предпазната мярка (за северноирландската граница), ами за цяло ново споразумение", каза Варадкар след първата реч на Джонсън като премиер.

"Това няма да стане", категоричен е ирландският министър-председател.

Предпазният механизъм - ябълката на раздора

Този механизъм е решение, което ще се прилага като краен вариант с цел избягване на проверките по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит. Ирландският предпазен механизъм би обвързал Обединеното кралство с някои от търговските правила на ЕС след Брекзит, като целта е да се избегнат задълбочени проверки на границата с Ирландия. Привържениците на Брекзит се опасяват, че това ще създаде пречки пред Великобритания при сключването на независими търговски сделки по света (например със САЩ, с Австралия).

Какво (не) може да се промени

Промени в сделката за Брекзит ще бъдат приветствани само ако лидерите от ЕС преценят, че те са приложими, и ако бъдат убедени, че новият министър-председател разполага с мнозинство в парламента, за да постигне одобрение на сделката за Брекзит веднъж завинаги. Това написа Катя Адлър в Би Би Си, цитирана от БТА.

А макар да са възможни ограничени промени по гарантирането на предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, ако Дъблин е готов на това, идеята на Борис Джонсън за пълно изоставяне на предпазния механизъм е почти немислима за Брюксел.

Лидерите от ЕС искат да предпазят своя единен пазар от неподлежащи на регулация контрабандни стоки. В случая става дума за нещо повече от Брекзит, повече от мирния процес в Северна Ирландия. Целостта на единния пазар е крайъгълен камък на успеха на ЕС като търговски блок.

Лидерите от ЕС също така няма да искат да изглежда, че изоставят Ирландия. По-малките държави членки сега са сила, с която ЕС трябва да се съобразява - те работят заедно за създаване на противотежест на френско-германското влияние, след като Великобритания се готви да напусне общността, изтъкна Адлър.

Ще излезе ли Шотландия от Обединеното кралство

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди Борис Джонсън, че ще продължи подготовката за референдум за независимост, защото неговите планове за Брекзит ще навредят на шотландската икономика.

"Сега повече от всякога е важно в Шотландия да имаме алтернативна възможност", заяви Стърджън в писмо до Джонсън.

По думите й "шотландското правителство ще продължи да прави приготовления, за да даде на хората в Шотландия избора да станат независима страна". Според нея шотландският парламент ще обмисли законодателство за референдум след лятната ваканция.