Новият британски премиер Борис Джонсън отстрани противника си в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори - Джереми Хънт, от министерството на външните работи. Новината съобщи самият Хънт днес, предадоха световните агенции.

"За мен щеше да бъде чест да продължа работата си на министър на външните работи, но разбирам нуждата на новия премиер да избере своя екип", написа Хънт в Туитър. Той обясни, че Джонсън любезно му е предложил друга роля в правителството, но той е отклонил офертата.

Джонсън е в процес на съставяне на правителството си. Повечето водещи министри от кабинета на предшественичката му Тереза Мей вече се оттеглиха, като казаха, че или сами са взели това решение, или им е било благодарено за свършената работа и са били приканени да се оттеглят.

Хънт остава депутат в парламента, откъдето, както той самият каза, ще окаже пълна подкрепа на Джонсън.

Британската министърка на отбраната Пени Мордонт обяви днес, че подава оставка и че няма да е част от правителството на Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

"Ще стана отново редови депутат, като в това ми качество премиерът ще разполага с цялата ми подкрепа", написа Мордонт в Туитър. Мордонт е привърженичка на Брекзит и подкрепи опонента на Джонсън Джереми Хънт в борбата за определяне на нов лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания.

Британският министър на бизнеса Грег Кларк и министърът на международната търговия Лиъм Фокс също обявиха, че подават оставка, след като Борис Джонсън официално стана премиер.

"Сърдечно поздравявам Борис Джонсън за това, че стана премиер. Той е прав, че ще сформира нов екип за новото правителство", заяви Кларк, който бе един от проевропейските министри в правителството на досегашния премиер Тереза Мей.

"За съжаление напускам правителството. Ще подкрепям Борис Джонсън и правителството като депутат", каза Лиъм Фокс - министър на търговията.

Британският премиер Борис Джонсън обяви първите назначения в новото си правителство.

За министър на външните работи той е избрал Доминик Рааб. Той беше министър по въпросите на Брекзит в кабинета на Тереза Мей, но подаде оставка заради разногласия с нея заради сделката за напускане на ЕС.

За министър на финансите беше назначен Саджид Джавид. Досега той беше министър на вътрешните работи. Той заменя на поста Филип Хамънд, който подаде оставка малко преди встъпването в длъжност на Джонсън, за да изрази несъгласието си с него по въпроса за евентуално излизане от ЕС без сделка.

На поста на Джавид начело на вътрешното министерство бе назначена Прити Пател. Тя беше министър на международното развитие в правителството на Мей, но подаде оставка заради серия от срещи с представители на ръководството на Израел, които не бяха съгласувани с премиерката. Сега тя се завръща на политическата сцена с новото назначение.