Борис Джонсън официално встъпи в длъжност като премиер на Великобритания. Това стана малко след пристигането му в Бъкингамския дворец за аудиенция при кралица Елизабет Втора, предаде ДПА.

По-рано днес досегашният премиер Тереза Мей подаде официално оставка пред британския монарх.

"Този следобед, на аудиенция с кралицата, Тереза Мей подаде оставка като премиер. Нейно Величество изрази добра воля да я приеме", се казва в изявление на британското кралско семейство.

Малък инцидент беляза пътуването на Джонсън до Бъкингамския дворец. Демонстранти от неправителствената организация "Грийнпийс" препречиха за по-малко от минута пътя на автомобила му. Протестиращите носеха плакат с надпис "Климатично извънредно положение". Накрая автомобилът на Джонсън успя бавно да ги заобиколи и не след дълго пристигна пред Бъкингамския дворец.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Новият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания "на всяка цена" ще напусне ЕС на 31 октомври. "Ще постигнем нова по-добра сделка, която се основава на свободната търговия", каза Джонсън пред правителствената резиденция на "Даунинг стрийт" 10, малко след аудиенцията при кралица Елизабет Втора, на която той бе натоварен със задачата да сформира ново правителство.

Джонсън каза, че Великобритания трябва да е подготвена и за възможността Брюксел да откаже повече да преговаря за Брекзит, което означава, че ще се стигне до излизане от ЕС без сделка.

 

Снимка: БТА

Новият премиер заяви, че новата сделка ще позволи на Великобритания да създаде нови и вълнуващи отношения с останалата част от Европа, базирани на свободната търговия и взаимопомощта. Джонсън изрази увереност, че новата сделка ще бъде постигната в срока от 99 дни, оставащи до 31 октомври, предаде Ройтерс.

Джонсън каза, че въпреки бъдещите усилия за постигане на нова сделка, Великобритания трябва да е подготвена и за възможността Брюксел да откаже повече да преговаря за Брекзит, което означава, че ще се стигне до излизане от ЕС без сделка.

"Жизненоважно за нас е, разбира се, в същото време да се готвим за малко вероятната възможност Брюксел да откаже да преговаря повече, при което ще бъдем принудени да напуснем без сделка - не защото искаме подобен развой, но защото е проява на здрав разум да се подготвим", категоричен бе Джонсън.

Новият лидер на Консервативната партия и британски премиер сподели и мнението си за досегашния министър-председател Тереза Мей. "Изразявам възхищението си от силата на духа и търпението на предшественика ми, от нейното дълбоко чувство за дълг в служба на обществото, но въпреки всичките й опити стана ясно, че у дома и в чужбина има песимисти, които мислят, че след три години на нерешителност тази страна се е превърнала в заложник на старите спорове от 2016 г. и че в този дом на демокрацията сме неспособни да изпълним една демократично изявена воля. Тук съм днес пред вас, за да ви кажа, на вас, британците, че тези критици грешат", каза Джонсън.

Джонсън е поредният британски премиер, който ще се настани на Даунинг стрийт 10 - резиденцията на британските премиери. По този повод Ройтерс припомня няколко любопитни факти, свързани с нея.

Джонсън е 77-ият премиер, който ще обитава прочутата сграда, криеща се зад черна врата и фасада. Първоначално обаче цветът на фасадата не е бил черен, а жълт. Пребоядисан е черен, за да бъде тя разпознаваема.

Сградата се превръща в официална резиденция на ръководителите на правителството, когато Крал Джордж Втори в началото на 30-те години на 18-и век подарил собствеността върху имота на първия британски премиер Робърт Уолпоул.

Даунинг стрийт 10 има проблеми с мишките и за да се справи с тях си има и постоянно пребиваваща там котка. Тя е известна като главен мишеловец. През 2011 г. на поста беше назначен котаракът Лари. Очаква се той да остане на служба и при новия обитател Джонсън.