33 градуса в Лондон. Непоносима жега, от която не се разбира дали хората се потят или плачат.

"Вървим по пътя към Слънцето, което сякаш води към Ада. Клоунът си има корона". Така журналистът Хана Джейн Паркинсън от "Гардиън" пише в един от най-язвителните коментари след обявяването на Борис Джонсън за премиер - "Корона за клоуна, докато страната гори в Ада".

Американците изглеждат несигурни в позициите си за новия британски премиер. Европейците нямат никакви илюзии по отношение на това кой наистина е Борис Джонсън, коментират в редакцията на изданието Politico в статия под заглавие "Защо Европа не може да спре да се смее на Борис Джонсън".

Всички се усмихваме, но не е ли това тъжен плач, се питат повечето световни анализатори в поредица от цветущи есета по адрес на новия лидер на торите.

От другата страна на континента реакцията на неговото издигане до най-висшия политически пост във Великобритания бе белязана по-скоро от хумор, отколкото от загриженост за това до какво наистина може да доведе управлението на Джонсън.

От Брюксел до Берлин обаче изглежда, че всеки има личен списък с "най-доброто от Борис".

Той разказваше истории за "незаконно" извити банани, неправилно оразмерени презервативи и за сградата на Европейската комисия в Берлемон, която предстои да бъде взривена с динамит, заради повишено съдържание на азбест. 

Често докладите му караха да се смеете на глас, което само увеличи силите му. Навремето той бе уволнен от вестник "Таймс" за измисляне на цитат за предполагаемия любовник на Едуард II. А какво да кажем за твърденията му пред "Телеграф", че Италия се опитва да убеди ЕС да преразгледа правилата си за презервативите, за да гарантира по-малки пениси? Помните ли онзи видеоклип с Джонсън, в който той се хвърли напред към бившия германски футболист Маурицио Гаудино по време на благотворителен мач? Дори в политическия пейзаж, привикнал с фигури като Силвио Берлускони и Виктор Орбан, възмутителният стил на Джонсън го кара да изпъква с негова запазена марка. Но както самият той показа по време на кампанията си, за да стане министър-председател, Джонсън е повече от щастлив да бъде възприеман като клоун. 

След уволнението си от вестника, Борис Джонсън създава репутация в Брюксел заради силния си евроскептицизъм и неуморните нападки и подигравки към Европейския съюз - ЕС иска да превземе Европа, ЕС иска да забрани чипса, ЕС иска да наложи стандартизирани размери на презервативите.

"Е, ето я Великобритания", обобщава журналистката Хана Паркинсън.

Борис Джонсън е избран от Консервативната партия, която има 160 хиляди членове. Торите изглеждат малко на фона на цялата британска нация, но именно техните гласове проправят пътя на Джонсън към премиерското кресло. Тези 160 хиляди души всъщност са само 0,2 % от избирателите на Острова. Тези 0,2 % не са Гласът на всички британци.

"38% от тях са над 66 години", отбелязва находчиво Паркинсън. "Някой, който на пръв поглед би бил краен вариант, който на външен вид наподобява герой от играта "Познай кой съм аз", някой, който изглежда твърде нелепо сега, води една от най-влиятелните държави в света. Мъж, чиито ДНК профил е еднотипен с шегите на големия комик Бърнард Манинг. Човекът, който не пропусна да напомни, че е участвал над 20 пъти в избори около 30 секунди, след като председателят на Консервативната партия Брендън Люис спомена, че е участвал в 16. Под зоркото око на около 8000 членове на т. нар. "семейство Джонсън ( бел.ред. - неговите привърженици), и с Джеръми Хънт, който в очите на света изглежда като подгласника, който никога няма да грабне короната и го знае - Борис Джонсън е обявен за новия лидер на Консервативната партия и автоматично става премиер" обобщава "Гардиън". 

Очевидно не можем да обобщим, че това е волята на народа. Не е ли невероятно новия лидер на страната да започне речта си с думите: "Може би има хора, които се още чудят какво са извършили" - реплика, адресирана към факта, че много от присъствалите сякаш имат усещането, че са изцапали обувките си ... със знаете какво.

"Обезсърчени ли ми изглеждате?!", изстреля Джонсън. "Не ми изглеждате крайно обезсърчени!"

Тези гръмки реплики срещнаха смущаваща стена от тишина, пребледнели лица като напудрената Елизабет I и един самотен възглас "Не!". Може би от Мат Хенкок, който британските медии сравняват със засмукващата сила на прахосмукачка Дайсън, и като не от онези, които имат топки да направят нещо рисковано.

Речта на Джонсън не бе толкова заобиколна, като да те пренасочат да минеш през северната околовръстна дъга на Лондон. В най-мъчителния момент той спомена онова "Осъществи, Обедини и Победи" ( "Deliver, Unify, Defeat" - DUD),  което със сигурност не е най-великият слоган за предизборна кампания на всички времена. Може би го е избрал просто защото абревиатурата DUD пасва идеално. Добавяш едно "E" за energise - в превод "стимулирам". И ето ти DUDE, което в превод значи пич.

"Трябва просто да знаете, че той е измислил този слоган, зaщото знае, че може да си позволи да шикалкави, и то дори не толкова добре. "Пич, ще вдигнем тази страна на крака!", пише Джейн Паркинсън от "Гардиън". И в типичната за кампанията на Джонсън игра на думи му предлага нов слоган. 

"Никога повече не съм искала да УМРА (бел. ред. - DIE означа умирам). Какво ще кажеш за тази абревиатура, Борис. Мисля си за това, какви думи може да направиш от буквите й?". Журналистката му предлага следните: "Дразнещ, Идиот, Клоун, Некадърник".

След това от страниците на "Гардиън" директно се обръща към Джонсън: "Виж, не мога дори да се спогодя със собствените си ръце да ти изпляскам както трябва, да не говорим за целия Европейски блок". 

Европейците може да се наслаждават на забавната страна на Доналд Тръмп, но те също уважават (и се страхуват) от силата на неговия пост. Независимо дали им харесва или не, повечето са наясно, че Тръмп има значително влияние върху Европа, както по отношение на икономиката, така и по отношение на сигурността. Но никой не се страхува от Джонсън. Въпреки че Великобритания остава ключов стратегически играч в Европа, зависимостта от двете страни на Ламанша се разрушава. Например, след завземането от страна на Иран на петролен танкер, плаващ под британски флаг миналата седмица, Великобритания отговори с призив към европейските военноморски сили за защита на морските маршрути в Ормузкия пролив. Що се отнася до икономиката, Великобритания е много по-зависима от ЕС, отколкото обратното. Ето защо отговорът на Европа на заплахата от Джонсън, че Великобритания ще напусне ЕС без сделка, не трогва мнозина на Стария континент. Изборът на Джонсън за премиер ще улесни лидерите на ЕС да се придържат към оръжията си, като не приемат да се откажат от условията на сделката, която са договорили с Тереза Мей, неговия предшественик. Каквито и да са недостатъците й като премиер, Мей, за разлика от Джонсън, се радва на репутация сред европейските лидери като честен посредник.

Дори ако комедийният талант на Джонсън да му е спечелил значително внимание, европейските лидери са решени да са тези, които ще се смеят последни. 

Най-голямото предизвикателство пред Джонсън в отношенията с ЕС през следващите седмици и месеци ще бъде да докаже, че има нещо повече в репертоара си. След като в продължение на десетилетия се гради като политическа личност, основаваща се на карикатурата на европейците, Джонсън скоро може да разбере, че целите на неговата комедия няма да бъдат възприемани като нещо различно от шега. След години на смях, европейците просто не са в състояние да приемат Джонсън сериозно. На този етап е трудно да си представим какво би могло да промени мнението им.

Някои вестници писаха, че новоизбраният Джонсън ще влезе сериозен в Даунинг стрийт. Речта му изглежда, напомня за това, че е класическият Джонсън, който може би дори е успял да се усмихне на най-силните си критици. Това също дава знак на парламентаристите, които биха могли да се изкушат да саботират премиерския му пост, напомняйки им за възможния изход от правителството на Джереми Корбин.

"Ние ще извършим Брекзит на 31 октомври, ще се възползваме от всички възможности, които ще донесат нов дух на възможности. И отново ще повярваме в себе си, какво можем да направим и като някой спящ гигант ще се издигнем и ще разкъсаме дебелите въжета от съмнения в себе си и негативизъм", казва той. 

Джонсън се връща на удобна територия, набор от метафори за вярата във Великобритания, "спящ гигант", вързан с въжета човек.  

"Бъдещето при Борис Джонсън е ужасяващо", пише британският ляв вестник The Independent.

"Резултатите от изборът с предрешен изход най-накрая стана ясен. Резултатът беше неизбежен и все пак ужасната реалност на издигането на Борис Джонсън до ролята на премиер предизвиква дълбоки чувства на неудовлетвореност и гняв, както и страх и недоверие. Въпреки уж-прозрачното състезание за лидер на торите, който е запазен за малка част от британското население се превърна в кампания за националистическо единовластие. Днешният резултат ще има дълбоки последици за живота на всеки гражданин и всяка общност в Обединеното кралство" , отбелязва изданието. "Нека бъдем ясни, Джонсън не е и никога няма да бъде този лидер", се отбелязва в статията. 

Никола Стърджън казва, че може да "ускори" плановете си за втори референдум за независимостта на Шотландия, като изрази "дълбока загриженост", че Борис Джонсън ще бъде министър-председател, пише шотландския вестник The Scotsman. Но проюнионистките политици в Шотландия призоваха новия лидер да отхвърли призивите за нов референдум и да се съсредоточи върху запазването на целостта на Великобритания.

Джонсън също бе обвинен, че представлява "опасна форма на английски национализъм", след като победи Джереми Хънт.

"Брекзит без споразумение е сред поредицата от световни събития, които представляват "значителна" заплаха за световната икономика, предупреди Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от британският вестник Daily Express. "МВФ каза, че Великобритания, напускайки ЕС без споразумение, ще е "основен фактор" за засягане на глобалния растеж, наред с продължаващата търговска война между САЩ и Китай, както и американските мита върху вноса на автомобили. В актуализацията на прогнозата си за световната икономика фондът понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж за четвърти път от октомври 2018 г. МВФ намали прогнозата си за растеж през 2019 и 2020 г. с 0,1%, в сравнение с последната прогноза за април тази година. Очаква се икономиката да нарасне през следващата година, но прогнозата й е намаляла от 3,6% на 3,5%", отбелязват икономическите опасности от изданието.

Но най-емоционален и въздействащ остава коментарът на "Гардиън" споделен от хиляди британци. 

"Той се напъва дори, когато трябва да се здрависа", пише Паркинсън. 

Съпругата на Джеръми Хънт, след като чува, че Борис Джонсън става премиер

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

 "Ето го и този момент, когато той изглежда смазан като след парти на яхта в Магалуг, Майорка, където допреди малко се е наливал с британска водка от онези нелепи шапки за пиене", отблязва "Гардиън". 

Борис Джонсън и Джеръми Хънт (вляво)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"И тази, на която изглежда, все едно се надига на пръсти като дете, което иска да се изкара на повече години, отколкото е. Няма по-нелеп начин да започнеш кариерата си по този начин, освен ако не си Борис Джонсън.

Борис Джонсън се надига на пръсти по време на речта си

Кадър: scan-tv.com

"Единственото хубаво нещо, което забелязахме вчера, бяха отношенията между сестрата на Борис - Рейчъл Джонсън и бившия външен министър Амбър Ръд, които докосваха длани сякаш се разкриват като любовна двойка. Или поне ни оставиха да се чудим какво точно е това?"

Бившият външен министър Амбър Ръд и сестрата на Борис Джонсън - Рейчъл

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"И многозначителният поглед на съпругата на Хънт встрани, когато стана ясно, че Джонсън е победил, който говори достатъчно от името на всички нас."

Ръкостискането между двамата конкуренти

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Наистина не знам какво да кажа на самата себе си. Не разбирам как този мъж постла пътя си към властта с истории за банани и презервативи.

Не разбирам как мъж, който се подготвя за всичко драскайки мъжки полов орган с топки на латински на лист хартия, стига до премиерския пост.

Не разбирам как мъж, който е два пъти хващан да улеснява нападение над журналист може да бъде министър-председател.

Как този мъж,  два пъти уволняван за това, че безцеремонно си е измислял истории е премиер.

Как мъж, чиято работа е да продава нелепи шеги на хората може да стигне до най-високия пост.

Расист, заклет лъжец, до който Макиавели да изглежда неразбираем, а Пинокио направо е с чип нос. 33 градуса е в Лондон. Не може да се разбере дали хората плачат или се изпотяват. Не можем да направим нищо докато не ни кажат, както и този път не го направихме. Така че следваме ритъма, вървейки срещу слънцето, което ни води по пътя към Ада", обобщава Паркинсон.