В деня, в който встъпва в длъжност като нов британски премиер, Борис Джонсън получи предупреждение от Европейския парламент за много вредните икономически последици при напускане на Обединеното кралство без сделка, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Европарламентът потвърди и възможността за промяна в общата политическа декларация за излизане от ЕС, приета от Лондон и съюза, но не и самото споразумение.

Джонсън многократно изтъкна намерението си да осъществи Брекзит на 31 октомври, краен срок, определен след две отлагания, дори и без сделка.

Неотдавнашните изявления, особено тези, направени в кампанията за лидерството на Консервативната партия, значително засилиха риска от хаотично излизане на Обединеното кралство, предупредиха представителите на политическите групи в Европарламента в декларация, разпространена след среща с главния преговарящ от ЕС Мишел Барние.

"Излизане без сделка би било много вредно икономически, въпреки че щетите, нанесени на двете страни, няма да са едни и същи", предупредиха евродепутатите.

Брекзит без споразумение "няма да бъде компенсиран от никаква форма на споразумение или от миниспоразумение между ЕС и Обединеното кралство", заявиха те.

ЕС няма да предоговаря споразумението за напускане на Великобритания, сключено между ЕС и британското правителство, напомниха парламентаристите.

Джонсън желае промени в споразумението, особено премахване на т.нар. ирландски предпазен механизъм, който би обвързал Обединеното кралство с някои от търговските правила на ЕС след Брекзит, като целта е да се избегнат задълбочени проверки на границата с Ирландия, отбеляза Ройтерс. Привържениците на Брекзит се опасяват, че това ще създаде пречки пред Великобритания при сключването на независими търговски сделки по света (например със САЩ).

"Организирано напускане е възможно, само ако са гарантирани правата на гражданите, финансовото уреждане и предпазният механизъм, който при всички обстоятелства гарантира, че няма да има по-твърда граница на остров Ирландия", заяви групата в Европарламента, която се занимава с Брекзит.

Тереза Мей сключи споразумението с ЕС през ноември, но британският парламент на три пъти го отхвърли. Общността се подготвя за напускане на Великобритания без сделка или за ново отлагане на Брекзит.