Британският премиер Борис Джонсън се опита да сложи точка на скандала, завихрил се около личността на най-приближения му съветник - Доминик Къмингс. Повод за него стана предприето от Къмингс пътуване въпреки наложената в цяла Великобритания карантина заради коронавируса.

"Това беше доста неприятен епизод и напълно разбирам хората, защото страната минава през неимоверно труден период", каза Джонсън пред парламентарна комисия, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ако трябва обаче да се съсредоточим върху отправянето на правилното послание, смятам, че наистина е време да продължим напред", добави той.

Същото послание "да продължим напред" отправяха и министрите на Джонсън през днешния ден, за да бъде туширано напрежението заради скандала, който от петък е водеща новина в информационните емисии и направи така, че действията на правителството вече да бъдат следени под лупа.

Самият Къмингс отказа да подаде оставка, след като се разбра, че през март е пътувал 400 км до Северна Англия заедно с 4-годишния си син и съпругата си, която била болна в онзи момент, за да бъде той близо до роднините си.

Джонсън вече изрази многократно подкрепата си за съветника.

Социологическите проучвания показват, че откакто скандалът около Къмингс избухна след публикации във вестниците "Мирър" и "Гардиън", доверието към Джонсън спада. Някои хора дори открито осмиват премиера и съветника му в социалните мрежи.

Опозицията и някои депутати от Консервативната партия също поискаха оставката на Къмингс, който беше в основата на успешните предизборни кампании преди референдума за Брекзит през 2016 г. и съкрушителната победа на Джонсън на последните парламентарни избори. Къмингс отказа да се извини.

Според изследване на центъра "Югов" 71 процента от хората смятат, че Къмингс е нарушил карантинните мерки, а 59 на сто са на мнение, че той трябва да подаде оставка.

Само няколко дни преди пътуването премиерът Джонсън постави под карантина 70-милионна Великобритания и призова хората да си останат у дома. Това бе най-строгото ограничаване на движението на населението на Обединеното кралство в мирно време. На 23 март премиерът заяви, че британците "не трябва да се срещат с хора, които не живеят в дома им".

Къмингс обаче каза, че не е действал неблагоразумно и че не е нарушил карантината.

В същото време възникна и объркване във връзка с наложените от полицията на хиляди обикновени хора глоби за нарушаване на карантината (минималният им размер е 60 лири). Министърът на жилищното строителство Робърт Дженрик заяви, че няма да има официално преразглеждане на наложените на обикновените хора глоби, и допълни, че въпросът следва да се реши по преценка на полицията.