Бразилският президент Жаир Болсонаро подписа във Вашингтон споразумение, което ще позволи американски сателити да бъдат изстрелвани от военна база в Бразилия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Базата Алкантара има идеално разположение заради близостта си до екватора, което позволява икономия на гориво до 30 процента. Бразилия ще се конкурира с космодрума Куру във Френска Гвиана.

Вчера, през първия ден от посещението си в САЩ, Болсонаро подписа споразумение с американски компании за изстрелване на сателити за търговски цели от базата Алкантара.

В реч пред Американската търговска камара крайнодесният бразилски президент отново изрази възхищение от американския си колега Доналд Тръмп и се обяви за сближаване между двете страни.

"Трябва да благодарим на Бог за неотдавнашната идеологическа промяна в Бразилия. Искаме да направим Бразилия велика, така както Тръмп иска да направи Америка велика", каза Болсонаро.

Новият бразилски президент, който е от крайната десница, зае поста в началото на годината, след като начело на най-голямата икономика в Латинска Америка повече от едно десетилетие бяха социалисти.

Болсонаро спомена в речта си и ситуацията във Венецуела.

"Трябва да освободим венецуелската нация. Разчитаме на Съединените щати за постигането на тази цел", каза той.

Днес бразилският президент ще бъде приет от Тръмп. Очаква се двамата да обсъдят търговски въпроси и как да бъде принуден венецуелският президент, социалистът Николас Мадуро, да се оттегли от властта.

Съединените щати и Бразилия са сред около 50-те държави, признали венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, председателя на парламента, за изпълняващ длъжността президент.

Новият бразилски президент започна вчера визитата си в САЩ - първа за него зад граница - с изненадващо посещение в централата на ЦРУ. То не фигурираше в официалната програма на Болсонаро и подчертава желанието му да разчита на влиянието на САЩ в Латинска Америка за борба срещу, както той казва, комунистическата заплаха за демокрацията, отбелязва агенцията.