Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино нареди на полицията да започне разследване на предполагаем опит за внасяне в страната на недекларирани бижута на стойност 3,2 милиона долара - подарък от Саудитска Арабия за бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Диамантената огърлица, пръстен, часовник и обеци, подарени на Болсонаро и и неговата съпруга Мишел от саудитското правителство, бяха задържани от митнически служители на международното летище в Сао Пауло през октомври 2021 година. Луксозните бижута бяха открити в раницата на правителствен служител, пътувал до Рияд заедно с тогавашния министър на енергетиката Бенто Албукерке.

Саудитското посолство тогава отказа да коментира случая.

Предишният бразилски президент, който отиде в САЩ два дни преди изтичането на своя мандат в края на декември и без да признае загубата си на изборите през октомври, отрича да е извършил нещо нередно. Новият бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва обаче призова случаят да бъде разследван, отбелязва Ройтерс.